fbpx
European Western Balkans
Politika

Reporteri bez granica: Srbija na 93. mestu po slobodi medija

Mediji; Foto: Evropska unija

PARIZ – Srbija je zemlja sa slabim institucijama u kojoj lažne vesti šire senzacionalistički mediji koje podržava vlada i u kojoj su novinari izloženi gotovo svakodnevnim napadima koji sve više dolaze od vladajuće elite i prodržavnih medija, navodi se u danas objavljenom izveštaju Reportera bez granica (RSF) u kojem je Srbija na nepromenjenom 93. mestu po slobodi medija, prenosi Danas. 

„Vlada je iskoristila krizu korona virusa za donošenje drakonskog zakona, koji je kasnije ukinut, a na osnovu kojeg je novinarka Ana Lalić u aprilu 2020. zadržana tokom noći u zatvoru nakon hapšenja u svom stanu zbog izveštaja o lokalnoj bolnici“, navedeno je iz izveštaju Reportera bez granica.

Izveštaj pokazuje da su novinari tokom antivladinih demonstracija bili žrtve nasilja, kako od strane demonstranata, tako i od strane policije, koja je proizvoljno hapsila.

Oni dodaju da su vlasti u brojnim slučajevima brzo identifikovale odgovorne za zločine nasilja nad novinarima, ali je bilo mnogo manje verovatno da će uspešno sprovesti postupke.

Iz RSF takođe podsećaju da je ukinuta presuda za ubistvo novinara Slavka Ćuruvije 1999. godine i da je taj slučaj vraćen na ponovno suđenje, ali i napominju da je početkom 2021. zabeležen značajan napredak u borbi protiv nekažnjivosti kada su izrečene presude za paljenje kuće novinara Milana Jovanovića 2018. godine.

Međutim, najpoznatiji uzbunjivač u Srbiji Aleksandar Obradović, kako se ističe, i dalje je predmet gonjenja i pored nedostatka dokaza.

Nezavisni mediji, od kojih su mnogi od njih lokalni mediji, nastavljaju da pokrivaju opasne teme poput političke korupcije i organizovanog kriminala iako su oslabljeni krizom korona virusa i ne dobijaju novac od države, već on odlazi provladinim medijima.

Kada je u pitanju region, izveštaj Reportera bez granica pokazuje da je Kosovo na 78. mestu po slobodi medija, Crna Gora na 104, Severna Makedonija na 90, Albanija na 83, Hrvatska je na 56. mestu, a Slovenija na 36. mestu.

Povezani članci

Sednica Skupštine sutra, poslanici Saveza za Srbiju nastavljaju bojkot

EWB

Joksimović: Jasan napredak Srbije ka EU

EWB

Lažna vest o završetku testiranja ruske vakcine

EWB