fbpx
European Western Balkans
Politika

Reporteri bez granica: Srbija pala za 12 mesta po indeksu slobode medija

Mediji; Foto: Evropska unija

PARIZ – Srbija je u ovogodišnjem izveštaju Reportera bez granica zauzela 91. mesto po indeksu slobode medija. To je pad za 12 mesta, u odnosu na prošlogodišnji izveštaj na kom je Srbija zauzela 79. mestu. Kako javlja N1, u izveštaju se naovdi da provladini mediji u Srbiji šire rusku propagandu, ali i da su novinari izloženi političkim pritiscima.

U delu izveštaja o Srbiji navoide se da je “nagrađivano, kvalitetno novinarstvo, kojim se istražuje kriminal i korupcija ugroženo lažnim vestima i propagandom”.

“Nagrađivani istraživački radovi novinara imaju ograničenu publiku zato što se jedino mogu videti onaljn i na nekoliko nezavisnih medija. Iako ga je EU zabranila kao deo sankcija uvedenih u odgovoru na rusku invaziju na Ukrajinu, ruski propagandni TV kanala RT, objavio je u novembru 2022. godine da pokreće ogranak na srpskom jeziku”, piše u izveštaju.

Sa više od 2500 registrovanih medija u zemlji, medijsko tržište je kako se navodi fragmentirano. U “visoko polarizovanoj političkoj klimi”, novinari su redovno izloženi političkim napadima koje podstiču pripadnici vladajuće elite, a koji se pojačavaju na određenim nacionalnim televizijama.  Dodaje se da ni političari ni institucije, uključujući i Regulatorno telo za elektronske medije (REM) nisu bili voljni da poprave situaciju. Pored toga, novinari koji su kritični prema vladajućoj stranci imaju ograničen pristup intervjuima sa predstavnicima vlade i javnim informacijama.

Kada je u pitanju pravni okvir, u izveštaju se navodi da je on čvrst kao i da Srbija ima neke od najnaprednijih zakona u vezi sa medijima, sa ustavom koji garantuje slobodu izražavanja.  Međutim u stvarnosti, izveštaj konstatuje da novinari često rade u restriktivnom okruženju.

Dodaje se da su propisi koji se tiču reakcije policije i tužilaštva u slučaju napada na novinare doveli do pozitivinih rezultata u određenim slučajevima. Međutim, kako se navodi, pravođe, koje se bavi mnogim pitanjima vezanim za medije, uključujući i SLAPP tužbe, “tek treba da dokaže svoju nezavisnost i delotvornost u zaštiti slobode štampe”.

Kada je reč o zemljama regiona, Severna Makedonija je na 38. mestu na listi, odmah iza nje je Crna Gora. BiH je 64. na listi, a Albanija na 96 poziciji.

Povezani članci

Borelj i Varhelji: Očekujemo da svi akteri počnu da se bave dugogodišnjim izbornim nedostacima

EWB

Delegacija AP Vojvodine na Evropskoj nedelji regiona

EWB

Pacoli: Poslali smo snažan signal Beogradu da želimo pomirenje

EWB