fbpx
European Western Balkans
Dijalog Beograda i Prištine

Rešenje tražiti po ugledu na dve Nemačke

Konferencija "Izazovi i perspektive procesa normalizacije odnosa izmedju Beograda i Pristine"; Foto: Tanjug/ Sava Radovanović

BEOGRAD – Rešenje za kosovski problem moglo bi se tražiti po ugledu na dogovor dve Nemačke iz 1972. godine, smatra regionalni direktor Fondacije Hans Zajdel Klaus Fizinger.

Fizinger je u izjavi za Tanjug u pauzi konferencije “Izazovi i perspektive procesa normalizacije odnosa Beograda i Prištine” rekao da smatra da postoji prostor da se postigne dogovor koji će zadovoljiti deo interesa obe strane.

On kaže i da je rešenje u vidu podele Kosova ili nekakvog razgraničenja ne samo teško, nego i opasno.

Na pitanje da li misli da je Brisel ispunio očekivanja u posredovanju u dijalogu, Fizinger ne može da odgovori, budući da, kako kaže, nije dovoljno upoznat sa načinom funkcionisanja briselske administracije.

Kad je reč o promeni formata dijaloga, u koji bi eventualno bile uključene i druge svetske sile, poput SAD i Rusije, Fizinger navodi da je posredstvo međunarodnih sila uvek dobro.

“O promeni formata i sadržaja dijaloga treba da razmisle dve strane”, rekao je on i istakao da je rešenje u rukama Beograda i Prišstine.

Upitan kako vidi ulogu Nemačke u dijalogu Beograda i Prištine, regionalni direktor Fondacije Hans Zajdel kaže da je ta zemlja na neki način posrednik, te da tako vidi i ulogu njegove fondacije.

“Pokušavamo da posredujemo, da napravimo nekakvu platformu u dijalogu”, rekao je Fizinger.

Odnosi Srba i Albanaca su složeni i zato je potrebno raditi na međusobnom poverenju, vraćanju dijalogu i pronalaženju trajnog rešenja, ocenjeno je na konferenciji koja je održana danas u Beogradu, a na kojoj su učestvovali i istoričari i politički analitičari iz Beograda i sa Kosova.

Povezani članci

Šib: Nadamo se obnovi dijaloga Beograda i Prištine

Tanjug

Dijalog Beograda i Prištine uz posredstvo EU nastaviće se 12. jula

EWB

Kukan: EU jasno pokazala nedostatak vođstva u dijalogu

EWB