fbpx
European Western Balkans
Izdvojeno Politika

Rinkevičs: Zemlje kandidati da usklade spoljnu politiku sa EU

Edgar Rinkevičs; Foto: Konferencija u Rigi 2017

RIGA – Letonski ministar spoljnih poslova Edgars Rinkevičs ne smatra da je prepreka za članstvo Srbije u EU to što ona ne želi da se pridruži NATO, ali ističe da je usklađivanje sa spoljnom i bezbednosnom politikom Unije od najvećeg značaja za zemlje kandidate, naročito posle pripajanja Krima Rusiji, rekao je on u intervjuu za European Western Balkans tokom konferencije u Rigi.

*Intervju u celosti na engleskom jeziku možete pročitati ovde.

“Znamo da jedna zemlja nije to uradila – Srbija”, ističe Rinkevičs i upozorava da bi došlo do velike rasprave ako bi Evropska komisija preporučila da se okonča proces pristupanja Srbije i započne njeno prihvatanje u EU, a Srbija nastavila da vodi politiku neusklađenu sa spoljnom i bezbednosnom politikom Unije.

“Sećajući se šta se dogodilo krajem 1980-ih i naročito 1990-ih godina u balkanskom regionu, verujemo da, ako su zemlje regiona spremne i ako su ispunile kriterijume i sprovele reforme, i ako se svi saglasimo u EU, gde nas trenutno ima 28, a uskoro 27, onda bi trebalo da nastavimo sa ovim proširenjem”, rekao je Rinkevičs.

Kao prioritete Letonije kada je reč o procesu pristupanja zemalja Zapadnog Balkana EU, on je naveo da sve zemlje kandidati sprovedu tekovine Unije.

“Tražili smo od Komisije izveštaj i oni misle da je postignut dovoljan napredak. Bez obzira na to da li je reč o pravosudnom sektoru, finansijama ili ekonomiji”, dodao je Rinkevičs.

Smatra i da pristupanje Crne Gore NATO obezbeđuje dodatnu stabilnost na Balkanu.

Na pitanje da li, iz njegove prerspektive, to što neke zemlje, kao što je Srbija koja je proglasila vojnu neutralnost, ne žele da postanu članice NATO, predstavlja prepreku za njihovo članstvo u EU, ako se ima u vidu da se proces pristupanja EU i NATO u centralnoj i istočnoj Evropi na neki način događao istovremeno, Rinkevičs smatra da to nije uopšte problem.

“Mislim da bi trebalo da poštujemo odluku Srbije da ne traži članstvo u NATO. Ne smatram da imamo ikakvo pravo da diktiramo bilo kojoj vladi kakva bi trebalo da bude njena bezbednosna politika. Za nas, članstvo u NATO i EU komplementarno je iz mnogo razloga, ali poštujemo odluku svake vlade, bilo da je ona na Balkanu ili u istočnom susedstvu EU”, napominje Rinkevičs.

Podsećajući da Ukrajina, Moldavija i Gruzija žele da postanu članice EU, za razliku od Belorusije, Jermenije i Azerbejdžana, Rinkevičs navodi da poštuje sve te odluke.

“Verujemo da bi svako trebalo da poštuje odluke naroda i vlada, ali u ovom slučaju, Srbija je slobodna da izabere samo članstvo u EU, ali ne članstvo u NATO”, zaključio je Rinkevičs.

Povezani članci

[VIDEO] Fajon: Zabrinutost u Briselu zbog slobode medija u Srbiji – ni malo napretka

EWB

Kako strategija Evropske komisije za Zapadni Balkan može da doprinese pomirenju

Ana Marjanović Rudan

Fajon o međustranačkom dijalogu: Nismo zadovoljni dogovorom, ali učinili smo sve

EWB