fbpx
European Western Balkans
Bezbednost

Riš: Severna Makedonija će biti snažno dopunjenje NATO snaga u regionu

Zgrada Sobranja Makedonije; Foto: Wikimedia Commons / Stefan Didam

VAŠINGTON –  Ulaskom Severne Makedonije u NATO biće popunjena velika praznina koja je prethodno postojala u toj zemlji i na Balkanu, istako je predsedavajući Komisijom Senata za spoljne poslove SAD senator Džejms Riš i dodao da će ta država biti snažno dopunjenje NATO snaga u regionu, prenosi portal a1on.

Riš je u intervjuu za Glas Amerike istakao da očekuje da će američki Senat u junu ratifikovati Protokol o pristupanju Severne Makedonije u NATO, dodavši da očekuje veliku podršku u procesu ratifikacije odnosno 98 od ukupno 100 senatora da glasaju “za”.

“Za oko dve nedelje Komisija će imati saslušanje o Protokolu. Nakon toga treba da se ide na glasanje pred celim Senatom. I verovatno je da će se to dogoditi u junu. Pažljivi optimisti smo da ćemo to uraditi tada”, rekao je Riš.

Kako je istakaoposeban doprinos od učlanjenja Severne Makedonije u NATO biće poligon za vežbanje (Krivolak) koji će,  prema njegovim rečima, biti sve češće korišćen nakon ulaska te države u NATO.

Komentarišući uticaj prijema Severne Makedonije u NATO na ekonomska kretanja u toj zemlji, on kaže da je “prirodno i normalno da vidimo ekonomske aktivnosti koje će uslediti nakon pristupanja, te da niko neće biti iznenađen ekonomskim razvojem”.

Riš smatra da je prošlogodišnji referendum bio jasan indikator da makedonski narod ne želi mešanje Rusije u toj državi, dodavši da će pristupanje NATO-u označiti kraj “malignom” (ruskom) uticaju.

“Verujem da većina ljudi želi da se suprotstavi ruskoj agresiji i da budu pod zaštitom najsnažnije vojne alijanse koja je ikada bila kreirana u svetskoj istoriji. Da sam ja živeo u tom regionu, ja bih želeo da budem deo NATO koji će garantovati bezbednost moje zemlje”, zaključio je Riš.

Povezani članci

“Zašto Srbija treba da učestvuje u međunarodnim misijama podrške miru?”

EWB

Počela vojna vežba “Platinasti vuk 2019”

EWB

Završena vazduhoplovna vojna vežba “Air Solution 2018”

Mateja Agatonović