fbpx
European Western Balkans
Bezbednost

Risi: KFOR se i dalje bavi složenom bezbednosnom situacijom na Kosovu

Mišel Risi; Photo: JFC Naples

RIM – KFOR se i dalje suočava sa složenom bezbednosnom situacijom na Kosovu, rekao je general-major Mišel Risi, trenutni komandant jedinica KFOR-a na Kosovu tokom konferencije „Balkanske perspektive 2020: Borba za pravovremenu inkluziju“, koju je organizovala Fondacija NATO odbrambenog koledža.

Risi je podsetio da je posle Kumanovskog sporazuma kojim je okončana NATO intervencija od 78 dana u SR Jugoslaviji, 50.000 jakih snaga KFOR-a ušlo na Kosovo da nadgleda povlačenje srpskih snaga i da stabilizuje područje.

„Izbegnute su pretnje beogradskih snaga i zajedno sa policijom UN-a sačuvani su red i sigurnost. Započeta je demilitarizacija Oslobodilačke vojske Kosova, pružena je pomoć za povratak izbeglica i raseljenih iz Severne Makedonije, kao i za razminiranje 23.000 nagaznih mina i 7.500 neeksplodiranih oružja“, rekao je Risi.

On je objasnio da je nakon jednostranog proglašenja nezavisnosti 2008. godine, KFOR ostao jer njegovo prisustvo potiče iz Rezolucije 1244 i da četiri članice NATO-a ne priznaju Kosovo, pa je KFOR ostao pri onome što oni nazivaju neutralnim statusom.

„Drugim rečima, mi ne zauzimamo stavove o suverenitetu Kosova. Kao rezultat, naš modus operandi, u odnosu na kosovske institucije i one koji ih ne priznaju, može biti izazov, s obzirom na to da su među onima koji nisu priznali – Grčka, Rumunija i Slovačka – države koje doprinose trupama“, dodao je Risi.

Risi je rekao da su tokom godina međunarodni partneri UN, OEBS i EU smanjili svoje prisustvo i nadležnosti, te mnoge nadležnosti prepustili institucijama na Kosovu. Međutim, KFOR je sa oko 3.500 vojnika zadržao svoju ulogu kao jedina snaga bezbednosti jednoglasno priznata.

„To se može objasniti činjenicom da nas sada dopunjuju kosovska policija i kosovske bezbednosne snage u obezbeđivanju sigurnosti i slobode kretanja. Danas KFOR ima misiju održavanja bezbednosti Kosova kako bi se olakšala normalizacija odnosa između Srbije i Kosova“, rekao je Risi.

KFOR i dalje izvršava svoju dužnost

Komandant je rekao da se KFOR morao suočiti sa složenom bezbednosnom situacijom u kojoj su na jednom kraju bile albanske zajednice čija je ljudska prava povredio beogradski režim, a na drugoj Srbi i druge manjine koje su pretrpele nasilne odmazde od strane Albanaca sa Kosova.

„KFOR se zarekao da će zaštititi srpske zajednice na Kosovu koje pokušavaju da pokolebaju Albance od želje za osvetom. Stavljajući tačku na nasilje, sigurni smo da je to postavilo temelje za buduću stabilnost Kosova“, naglasio je Risi.

Istakao je da su razni bezbednosni izazovi pre svega nedostatak mladih kosovskih institucija koje svakako treba ojačati.

“Primer za sve to je upravo pokušaj izgradnje puta na zemljištu manastira Dečani od strane opštinskih vlasti uprkos odluci Ustavnog suda. Ili pokušaj kompanije koju je opština imenovala za obnovu površine puta unutar zone prostorne zaštite bez saglasnosti za sprovođenje nadzornog saveta koji čine EU, OEBS i određene pravoslavne crkvene vlasti i institucije na Kosovu“, rekao je Risi.

Risi je istakao da je ovaj događaj izazvao snažne proteste međunarodne zajednice i ambasadora Kvinte, kao i drugih organizacija, koje su najoštrije osudile postupak koji bi mogao da izazove eskalaciju bezbednosne situacije.

„Vredi napomenuti da je naizgled nenasilni lokalni incident proizveo rezonanciju koja je dovela do toga da je predsednik Vučić tražio da se ova tema uvrsti u predstojeće runde dijaloga Beograda i Prištine“, objasnio je Risi i dodao da su uz pomoć snaga KFOR-a smeštenih u Peći u najtežim danima krize izbegli eskalaciju tenzija.

„Garantnu ulogu KFOR-a prepoznali su ne samo vladika Teodosije i iguman Sava, već i sam premijer Hoti, koji je naložio policiji da zaustavi građevinske radove na putu unutar zone posebne zaštitne“, zaključio je Risi.

Prema Risiju, ovaj događaj je, nažalost, još jednom upozorio da su korupcija i ilegalan pristup zajedničkim pitanjima nastali iz slabosti mladih institucija.

„Ovo vidim kao faktor koji rizikuje da ugrozi kredibilitet lokalnih institucija, takođe na međunarodnom nivou, na kojem Srbija eksploatiše u svom narativu usmerenom na diskreditaciju kosovskih institucija“, zaključio je Risi.

Događaj je organizovan u saradnji sa Odeljenjem za javnu diplomatiju NATO-a, Balkanskim fondom za demokratiju, NATO odbrambenim koledžom.

 

Povezani članci

Branimir Filipović je zvanično novi ambasador Srbije pri NATO

EWB

Nesmetani NATO preleti iznad Crne Gore i Albanije

EWB

Vojska Srbije nastavlja sa izgradnjom integriteta

Mateja Agatonović