fbpx
European Western Balkans
Politika

Rojters: Dačić predlaže kompromis, normalizacija ključ za EU

Ivica Dačić; Foto: Evropski parlament

LONDON – Britanska agencija Rojters ocenjuje danas da je ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić predložio kompromis za rešavanje kosovskog pitanja i ističe da je normalizacija odnosa sa Prištinom ključni uslov da se Beograd približi članstvu u EU.

Rojters podseća da mnogi Srbi Kosovo smatraju kolevkom svog naroda i pravoslavne hrišćanske vere, i da Beograd odbija da prizna nezavisnost Kosova i blokira njegovo članstvo u organizacijama među kojima su Interpol i Unesko.

“Međutim, normalizacija odnosa sa Prištinom je ključni uslov da se Srbija približi članstvu u EU, što je vlada postavila kao svoj prioritet”, zaključuje britanska agencija, nakon što je Dačićev tekst o razgraničenju između Srba i Albanaca na Kosovu objavljen u današnjem izdanju Novosti.

Dačić je u tekstu za beogradski dnevnik rekao da je njegov predlog za Kosovo ideja razgraničenja na ono što je srpsko i albansko, normalizacija odnosa, obezbeđenje srpske pravoslavne baštine stvaranjem samostalnih manastirskih zajednica po atoskom modelu u Grčkoj, Zajednica srpskih opština jugu i finansijska nadoknada za uzurpiranu imovinu.

Povezani članci

Fon Kramon: EU ne otvara nova poglavlja zbog pogoršanja stanja demokratije

EWB

Grubješić: Izbori za EP su presudni za budućnost EU

EWB

Danijelson sa Kuburović i Stefanovićem o poglavljima 23 i 24

EWB