fbpx
European Western Balkans
Politika

Rojters: Dačić predlaže kompromis, normalizacija ključ za EU

Ivica Dačić; Foto: Evropski parlament

LONDON – Britanska agencija Rojters ocenjuje danas da je ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić predložio kompromis za rešavanje kosovskog pitanja i ističe da je normalizacija odnosa sa Prištinom ključni uslov da se Beograd približi članstvu u EU.

Rojters podseća da mnogi Srbi Kosovo smatraju kolevkom svog naroda i pravoslavne hrišćanske vere, i da Beograd odbija da prizna nezavisnost Kosova i blokira njegovo članstvo u organizacijama među kojima su Interpol i Unesko.

“Međutim, normalizacija odnosa sa Prištinom je ključni uslov da se Srbija približi članstvu u EU, što je vlada postavila kao svoj prioritet”, zaključuje britanska agencija, nakon što je Dačićev tekst o razgraničenju između Srba i Albanaca na Kosovu objavljen u današnjem izdanju Novosti.

Dačić je u tekstu za beogradski dnevnik rekao da je njegov predlog za Kosovo ideja razgraničenja na ono što je srpsko i albansko, normalizacija odnosa, obezbeđenje srpske pravoslavne baštine stvaranjem samostalnih manastirskih zajednica po atoskom modelu u Grčkoj, Zajednica srpskih opština jugu i finansijska nadoknada za uzurpiranu imovinu.

Povezani članci

Brnabić i Miščević u četvrtak na sastanku Saveta za stabilizaciju i pridruživanje

EWB

Održan okrugli sto za parlamente zemalja Zapadnog Balkana u procesu proširenja

EWB

CEAS o strategijama Ministarstva odbrane: Oba dokumenta “kosovocentrična”

EWB