fbpx
European Western Balkans
Politika

Rot: EU na Zapadnom Balkanu “puca sebi u nogu”

Mihael Rot; Foto: Wikimedia Commons

BERLIN – Ako Evropska unija ostavi vakuum na Zapadnom Balkanu, u taj vakuum će iz geostrateških razloga uleteti druge sile koje ne dele demokratske vrednosti EU, izjavio je državni sekretar za Evropu u ministarstvu spoljnih poslova Nemačke Mihael Rot, prenosi Nova.rs.

Rot je dodao da ako EU ne održi reč i zbog toga ojačaju nacionalističke i populističke snage u regionu, onda će to imati posledice po bezbednost i stabilnost EU.

“Pucamo sebi u nogu. Svako dalje oklevanje EU shvatiće se kao slabost u svetu u kojem jačaju autoritarni a demokratija se sve više potiskuje”, naveo je Rot i dodao da je razočaran što tokom nemačkog predsedavanja EU nije bilo pomaka u evropskim integracijama na Zapadnom Balkanu.

On je istakao da su hitno potrebni pozitivni signali za Zapadni Balkan.

“Moramo da se aktiviramo. Jer mir, regionalna stabilnost na Zapadnom Balkanu su od ključnog strateškog značaja za celu Evropu i za neposredno susedstvo”, kazao je državni sekretar za Evropu u ministarstvu spoljnih poslova Nemačke.

Kako Nova.rs navodi, Rot je uveren da će EU tokom predsedavanja Portugalije u prvoj polovini godine napraviti nove korake i konačno održati prve međuvladine konferencije sa Severnom Makedonijom i Albanijom koje su više puta odlagane.

Kada je u pitanju pandemija koronavirusa, Rot je podsetio da je EU pomogla balkanskim zemljama sa 3,3 milijarde evra u borbi protiv pandemije i istakao da Zapadni Balkan može da se osloni na evropsku solidarnost kada je reč o vakcinama. Međutim, on je dodao da ta velika solidarnost i podrška Evropske unije nisu uvek primećeni.

“EU mora da bude prisutnija u emocitivnoj percepciji ljudi i to ne zato da bismo sebe tapšali po ramenu. Konačno, Evropa mora da se sama nametne u sistemskoj konkurenciji sa autoritarnim silama koje će se u protivnom usidriti usred Evrope”, zaključio je Rot.

Povezani članci

Ako u Briselu može da se razgovara o Kosovu, može i o izbornim uslovima

Sofija Popović

PSG evropskim poslanicima: Podržavamo inicijativu o ekspertskim grupama, prvi smo je predložili

EWB

Samit Otvorenog Balkana: Potpisan sporazum o međusobom priznavanju diploma

EWB