fbpx
European Western Balkans
Politika

Rot o dijalogu Beograda i Prištine: Ugledati se na lidere Severne Makedonije i Grčke

Jacek Čaputovič, Mihael Rot i Nikola Dimitrov; Foto: Western Balkans Summit 2019 / Ministry of Foreign Affaires of Republic of Poland / Tymon Markowski

POZNANJ – Državni ministar za Evropu nemačkog ministarstva spoljnih poslova Mihael Rot ocenio je da mnogo toga može da se uradi u dijalogu Beograda i Prištine, ako su političari dovoljno odlučni da prevaziđu stereotipe, kao što su to učinili lideri Severne Makedonije i Grčke kada su rešili spor oko imena Makedonije.

Rot je ocenio da je sastanak na nivou ministara spoljnih poslova u četvrtak na samitu o Zapadnom Balkanu u okviru Berlinskog procesa u Poznanju, na kome je i sam učestvovao, pokazao koliko je teško voditi dijalog između Beograda i Prištine, ali je poručio i da postoji mnogo prostora za poboljšanje.

On je dodao da će naredne godine Severna Makedonija i Bugarska zajednički predsedavati Berlinskim procesom pošto te zemlje, kako je naveo, služe kao primer dobrosusedskih odnosa, prenosi European Western Balkans.

Originalnu vest pročitajte na engleskoj verziji našeg portala.

Govoreći o opipljivim rezultatima Berlinskog procesa, kao što su Regionalna kancelarija za saradnju mladih, Rot je izrazio nadu da će se ti sastanci nastaviti u budućnosti i da će na njima učestvovati veći broj mladih.

On je, takođe, pohvalio poljsko predsedavanje Berlinskim procesom kao zemlje koja je, kao je naveo, imala velika iskustva u pogledu transformacije.

Rot je istakao da bi građani regiona trebalo da se fokusiraju na koristi koje omogućava Berlinski proces.

“Moramo pažljivije da pogledamo krajnje rezultate i vidimo svetlo u tunelu, kao što su digitalizacija, infrastruktura, ekonomska rešenja, kao i regionalna saradnja i pomirenje”, zaključio je Rot.

Povezani članci

Poslanici Evropskog parlamenta i Narodne skupštine u utorak i sredu u Beogradu

EWB

Komesar Han sastao se sa delom srpske opozicije

EWB

Bilčik: Za fer izbore se mora primeniti sve što je dogovoreno

EWB