fbpx
European Western Balkans
Politika

Rot: Uspeh Brnabićeve olakšaće Srbiji put ka EU

Mihael Rot; Foto: Evropska komisija

BEOGRAD – Uspeh Ane Brnabić u obavljanju dužnosti premijera olakšaće Srbiji put ka Evropskoj uniji, izjavio je nemački ministar za EU Mihael Rot u intervjuu za današnji Blic.

“Ja mogu samo da ohrabrim Anu Brnabić da svoju važnu dužnost obavlja energično i nezavisno. Njen uspeh će zasigurno olakšati Srbiji put ka Evropskoj uniji”, rekao je Rot, koji je doputovao u Beograd.

On je dodao da ga veoma raduje što je nova predsednica Vlade odmah nedvosmisleno izjavila da se budućnost zemlje nalazi u EU.

Rot kaže da je imao prilike da se uveri u njenu izuzetnu kompetentnost još dok je bila ministarka.

“Sasvim sam siguran da ćemo sarađivati sa njenom vladom blisko i u duhu poverenja. Iako izbor Ane Brnabić za mene predstavlja značajan signal da se Srbija korak po korak razvija u pravcu otvorenog i tolerantnog društva, ipak znam iz sopstvenog iskustva u svojoj zemlji da to ne znači kraj diskriminacije i izolacije pripadnika kulturnih, etničkih, verskih ili pak seksualnih manjina”, rekao je nemački ministar.

On je istakao da vrata EU ostaju otvorena za sve države Zapadnog Balkana, a perspektiva za članstvo i dalje stoji.

“Brzina, pritom, zavisi od toga sa koliko odlučnosti srpska vlada pristupa reformama. A Srbija je već postigla značajan napredak u pristupnom procesu. Posebnu pažnju Srbija treba da posveti reformi pravosuđa i vladavini prava, uključujući slobodu medija”, dodao je Rot.

Upitan kako bi opisao nemačko-srpske odnose, on je rekao da su ti odnosi “na svim nivoima, od političkog do međuljudskog, bliski i mnogostruki”.

Povezani članci

Žiofre: Nema razgovora o uvođenju sankcija EU Srbiji

EWB

Joksimović: Reforma procesa pristupanja EU neće uticati na Srbiju

Tanjug

Junker: Nedovršen posao po pitanju konkretne EU perspektive Zapadnog Balkana

EWB