fbpx
European Western Balkans
Politika

Rot: Važan nastavak i ubrzanje dinamike reformskih procesa

Mihael Rot i Jadranka Joksimović; Foto: Tanjug / Tanja Valić

BEOGRAD – Ministarka za evropske integracije Jadranka Joksimović razgovarala je danas sa državnim ministrom za Evropu u Ministarstvu spoljnih poslova Nemačke Mihaelom Rotom, koji je istakao da je Srbija ključna država za stabilnost regiona i pouzdan partner i Nemačke i Evropske unije.

Jadranka Joksimović i Rot su razgovarali o odnosima i daljoj saradnji dve države, evropskim integracijama Srbije, reformama koje se u tom procesu sprovode, situaciji u regionu i drugim važim temama, saopštila je vladina Kancelarija za saradnju sa medijima.

Ministarka za evropske integracije zahvalila je Nemačkoj, kao važnom strateškom partneru, na značajnoj podršci i pomoći koju pruža Srbiji u procesu pristupanja EU. Takav odnos potvrđuje se podatkom da je Nemačka naš najveći bilateralni donator – za 15 godina, izdvojila je 1,6 milijardi evra za različite projekte.

Jadranka Joksimović ponovila je Mihaelu Rotu da će Srbija, i u predstojećem periodu, biti kredibilan i pouzdan partner Evropske unije, sa kojom će – kao i do sada, tesno i aktivno sarađivati u rešavanju problema značajnih za EU, a jedan od njih jeste migrantska kriza.

Ministarka je naglasila da su evropske integracije strateški cilj Srbije i da su reforme koje se u procesu pristupanja EU sprovode u funkciji sveukupnog razvoja države.

Joksimović i Rot posebno su, u tom kontekstu, podvukli važnost rada na poglavljima 23 i 24 – tiču se, pored ostalog, vladavine prava i borbe protiv kriminala i korupcije, kao bitnim za dalji nastavak evrointegracija.

Jadranka Joksimović je istakla da se Srbija zalaže za saradnju u regionu, jer je ona preduslov mira, razvoja i stabilnosti. Očekuje i da ostali uvide značaj pomenutih vrednosti i daju konkretan doprinos njihovoj afirmaciji. Ona i Rot akcentovali su značaj predstojećeg Samita o Zapadnom Balkanu, koji se u okviru Berlinskog procesa održava u Trstu, sa koga bi ponovo trebalo poslati jasnu poruku o značaju i potrebi stabilnosti i saradnje u regionu, i posebno u pogledu pripreme regionalnih infrastrukturnih projekata.

Ministarka je precizirala da je Beograd jasno opredeljen za nastavak razgovora sa Prištinom i puno sprovođenje Briselskog sporazuma. Naglasila je važnost formiranja Zajednice srpskih opština.

Uveren da je Srbija ključna država za stabilnost regiona, državni ministar za Evropu u Ministarstvu inostranih poslova Nemačke Mihael Rot ocenio je da je ona pouzdan partner i Nemačke i Evropske Unije. Naglasio je važnost nastavka i ubrzanja dinamike reformskih procesa, posebno u oblasti vladavine prava, što će dovesti do ubrzanja dinamike pristupnih pregovara i napretka Srbije ka EU.

Rot je istakao značaj formiranja Ministarstva za evropske integracije za nastavak pristupanja EU i – poželevši joj mnogo uspeha u radu, čestitao Jadranki Joksimović na imenovanju.

Povezani članci

Srbija ponovo jedina iz regiona koja se nije uskladila sa merama EU protiv Rusije

EWB

Deklaracija iz Atine: Podrška teritorijalnom integritetu Ukrajine, potrebna nova energija za proširenje EU

EWB

Ministarka iznenađena izjavom nemačkog ambasadora

EWB