fbpx
European Western Balkans
Dijalog Beograda i Prištine Politika

RSE: Zemlje članice EU traže da budu uključene u dijalog Beograda i Prištine

Evropska komisija; Foto: Pixabay

BRISEL – Zemlje članice Evropske unije (EU) zahtevaju da budu uključene u konačnu fazu dijaloga između Beograda i Prištine, koji bi vodio do pravno obavezujućeg sporazuma o sveobuhvatnoj normalizaciji odnosa, piše Radio Slobodna Evropa.

Zemlje članice počele su, naime, da pokazuju negodovanje zbog netransparentnosti političkog dijaloga, posebno oko poglavlja koje se odnosi na izradu konačnog sporazuma, navodi Radio.

To je, kako kaže RSE, istaknuto u petak, 1. juna, na sastanku gde su predstavnici EEAS usmeno obavestili predstavnike zemalja članica EU o procesu dijaloga.

Kako se navodi, zemlje članice nisu zadovoljne što su potpuno isključene iz ovog procesa, a kako objašnjavaju diplomatski izvori, tim koji u Briselu vodi dijalog ni u jednom trenutku ne konsultuje zemlje članice, čak ni one koje se smatraju većim ili važnijim.

“Dijalog ulazi u kritičnu fazu, a zemlje članice nisu uključene u izradu konačnog sporazuma, koji će biti istorijski. Postajemo sumnjičavi zašto tim Federike Mogerini sve ovo drži u velikoj tajnosti”, rekao je za RSE jedan diplomatski izvor.

On je dodao da su izveštaji tima Mogerinijeve o dijalogu uglavnom “površni i sa pozitivnom notom”, uz jedinu potvrdu da su obe strane posvećene postizanju sveobuhvatnog sporazuma.

Kako su izvori objasnili, oni koji u Briselu vode ovaj dijalog “jure za kalendarom, a ne suštinom”, jer će se postizanje najavljenog sporazuma između dvojice predsednika poklopiti sa okončanjem mandata Frederike Mogerini, kojoj će “istorijski sporazum između Kosova i Srbije služiti da za sobom ostavi svoje političko nasleđe”.

Imajući u vidu koja je težina ovog sporazuma, koji će ostati takođe na leđima EU da ga se pridrži do kraja, zahteva se “otvaranje” Mogerinijeve i tima prema prestonicama EU i njihovo uključivanje u izradu konačnog sporazuma koji bi vodio do sveobuhvatne normalizacije odnosa između Beograda i Prištine.

Jedan od koraka oko kojih se sada razgovara je ideja da se ovo pitanje uvrsti i u konačne zaključke na junskom samitu, gde će šefovi država i vlada EU razgovarati o prilikama na Zapadnom Balkanu, a radi se na tome da se jedna od tačaka u konačnim zaključcima odnosi na zahtev da se i zemlje EU “obuhvate” u pripremama za sveobuhvatni sporazum između Srbije i Kosova, prenosi RSE.

Povezani članci

Grošelj: Evropski parlament očekuje da Srbija istraži afere po načelima vladavine prava

EWB

Indeks regionalne saradnje: I dalje daleko od visokih ocena

EWB

Fon der Lajen: Ako Brisel ne ponudi perspektivu regionu, prazninu će popuniti drugi

Tanjug