fbpx
European Western Balkans
Politika

RTS: Bez saglasnosti unutar EU za otvaranje novih poglavlja sa Srbijom u junu

Evropska komisija; Foto: Pixabay

BRISEL – Zemlje članice nisu dale zeleno svetlo za otvaranje novih poglavlja, odnosno klastera, u pregovorima sa Srbijom u junu, ali su se dogovorile o održavanju međuvladine konferencije na kojoj će biti predstavljena nova metodologija pregovora i naredni koraci u procesu, saznaje RTS u diplomatskim izvorima u Briselu.

RTS prenosi da znatan broj zemalja članica nije dao saglasnost za otvaranje klastera tri i četiri, ocenjujući da Srbija, uprkos nekim pomacima, nije dovoljno napredovala, pre svega u oblasti vladavine prava.

Kao kompromisno rešenje usvojena je odluka da se sa Srbijom 22. juna održi politička „eksplanatorna“ međuvladina konferencija, kao znak podrške Beogradu da nastavi sa reformama, koje bi vodile mogućem otvaranju poglavlja na nekoj sledećoj međuvladinoj konferenciji.

Pročitaj još: Pisonero: Istrajte u reformama 

Kako navode diplomatski izvori, Evropska komisija se tokom interne debate u EU zauzela za otvaranje klastera tri i četiri 22. juna, ocenjujući da je Srbija počela da postiže rezultate i da bi otvaranje ohrabrilo dalje popravljanje situacije u oblasti vladavine prava.

Uprkos tome, veći broj zemalja članica, među kojima Nemačka, Holandija, Belgija, Luksemburg, Danska, Švedska, Finska, Irska, Hrvatska i Bugarska, ostao je pri stavu da će za odluku o otvaranju biti potrebno više vremena i konkretnih rezultata, a neke članice pokrenule su i pitanje nedovoljne usklađenosti Srbije sa zajedničkom spoljnom i bezbednosnom politikom EU.

Imajući u vidu stav Evropske komisije i snažnu podršku mnogih zemalja otvaranju klastera, EU će na političkoj međuvladinoj konferenciji pokušati da pošalje poruku ohrabrenja Beogradu, u situaciji kada nijedno pregovaračko poglavlje nije otvoreno u poslednjih godinu i po dana, prenosi RTS.

Prema novoj metodologiji proširenja, poglavlja su grupisana u šest tematskih celina ili klastera. Klaster četiri, čije je otvaranje najavljivano, obuhvata četiri poglavlja: o transportnoj politici, energetici, životnoj sredini i transevropskim mrežama.

Srbija je pregovore o članstvu u EU započela u januaru 2014. godine. Od ukupno 35 poglavlja, do sada je otvoreno osamnaest, a privremeno su zatvorena dva.

Joksimović: Evropska komisija nije spremna za novu metodologiju

Ministarka za evropske integracije Jadranka Joksimović izjavila je povodom najava da će u nastavku pregovora o članstvu Srbije u EU do kraja juna biti održana politička međuvladina konferencija da je očigledno da EU nije još u potpunosti spremna za potpunu primenu nove metodologije, iako je Srbiju požurivala da se ubrzano prilagodi toj metodologiji.

Joksimović je u izjavi dostavljenoj Tanjugu ukazala i da je Srbija uradila sve što je bilo neophodno da se steknu uslovi za primenu novog načina pregovaranja.

Ona je istakla da je Srbija, za razliku od svih drugih kandidata i potencijalnih kandidata, sprovela sve organizacione izmene pregovaračke strukture, “kako bismo temeljno, reformski i suštinski tranzitirali ka pojačanom političkom vođenju procesa i klasterskoj strukturi tima za pregovore”.

“Beograd nije iznenađen odlukom Evropske Unije da ne otvori nijedno poglavlje, odnosno klaster sa Srbijom. Očigledno da ne samo da nije bilo spremnosti Evropske Unije da primeni novu metodologiju, već nije bilo ni političke volje”, izjavila je u intervjuu za RTS ministarka za evropske integracije Jadranka Joksimović.

Ipak, ona veruje da će na Međuvladinoj konferenciji, koja je zakazana za 22. jun biti osnažen naš reformski kurs.

“Za Srbiju je značajnija informacija da će 22. juna biti održana Međuvladina konferencija na vrlo visokom nivou što je signal da nije prošlo neprimećeno sve ono što smo do sada uradili i da ne mogu da se ignorišu rezultati koje Srbija ima”, rekla je za RTS ministarka Jadranka Joksimović.

Ministarka kaže da su neke zemlje uz to tvrdile da im je kasno stigao izveštaj Evropske komisije o vladavini prava inače bi podržale otvaranje klastera

Drugi su rekli, kaže ministarka, da je dovoljno da se potvrdi nova metodologija pa ćemo do kraja godine da idemo na potpunu primenu a neki su rekli da očekuju da se vidi još napredka.

“Različitih razloga smo se naslušali, ovo je donekle bila očekivana odluka ali i dalje smatram da je pogrešna. Mislim da je trebalo da se brže uđe u punu primenu nove metodologije. Srbija je mnogo uradila prethodnih meseci, osnažili smo reformski kurs i politički poveli ovaj proces”, ocenjuje Joksimovićeva.

Moram da kažem, kaže ministarka, i zbog naših građana da nisu sve države bile protiv.

“Francuska je podržala otvaranje klastera kao i Italija, Slovačka, Kipar, Grčka, Mađarska, Slovenija i Austrija. Oni koji su bili protiv imali su različitu argumentaciju ali idemo dalje i Međuvladina konferencija je odličan format”, smatra ministarka.

Povezani članci

Dačić: Opozicija da ponudi članove tela za praćenje medija u kampanji

EWB

Brnabić: Pridruživanje EU je maraton

EWB

Kandidat za komesara Varhelji za uspešno okončanje dijaloga sa Prištinom u 2020.

Agencije