fbpx
European Western Balkans
Društvo Некатегоризовано

RTS: Zakoni doneti u procesu EU integracija – mrtvo slovo na papiru

Zastava Srbije; Foto: Tanjug / Sava Radovanović

BEOGRAD – Iako je u procesu evrointegracija Srbija donela mnoge zakone i izmenila na hiljade propisa, oni ostaju samo mrtvo slovo na papiru, piše RTS.

Srbiju otvaranje pregovaračkih poglavlja obavezuje da izmenjene zakone primenjuje u cilju unapređenja života građana, što je i jedan od uslova Evropske komisije za dalji proces integracija.

Međutim, da bi mogla da primenjuje izmenjene zakone, država mora da poseduje odgovarajuću institucionalnu strukturu.

Milena Lazarević iz Centra za evropske politike kaže da od države zavisi da li će se „stvarno zakon i primenjivati i da li će postojati institucije koje mogu da ga sprovedu“.

Međutim, izmene ali i donošenje novih zakona, i na kraju njihova implementacija oduzimaju mnogo vremena, kaže predsednik Odbora Skupštine Srbije za ljudska i manjinska prava Meho Omerović.

“Nažalost, kod nas se u praksi često dešava da taj rok od tri ili od šest meseci kojim mi obavežemo resornog ministra da donese podzakonske akte prođe da se ne donesu podzakonski akti”, ističe Omerović.

Vladimir Međak iz Evropskog pokreta objašnjava da se dešava da isti ljudi koji pišu zakon, pišu i podzakonske akte, pa ih posle i primenjuju te je i to razlog nedovoljne primene pravnih akata.

„Brisel će ubuduće prvenstveno pratiti primenu zakona“, ukazuje Centar za evropske politike.

Povezani članci

Friden: Srbija da bude strpljiva, bolje biti u EU, nego…

EWB

Finansijska pomoć EU za promociju ljudskih prava

EWB

Nedeljkov: Početak dijaloga vlasti i opozicije već kasni

EWB