fbpx
European Western Balkans
Dijalog Beograda i Prištine

Rukići: Ukidanje taksi mora biti zasnovano na pravilima Svetske trgovinske organizacije i CEFTA

Beograd - Priština; Foto (c) EPA / Valdrin Džemaj

PRIŠTINA – Predsednik Privredne komore Kosova Berat Rukići ocenio je u tekstu objavljenom na Fejsbuku, da put za ukidanje takse na uvoz srpskih proizvoda mora biti zasnovan na pravilima Svetske trgovinske organizacije i sporazuma CEFTA i to u tri koraka, prenosi N1.

Prvi korak u tom smeru, smatra Rukići, treba da bude usvajanje deklaracije koja će biti upućena zemljama velike petorke, Evropske unije i članicama CEFTA a kojom će biti predstavljene “sve barijere kojima Srbija onemogućava slobodu kretanja roba i usluga, uključujući i tranzit energije, koje su identifikovane od strane biznisa i Vlade Kosova”.

Rukići je ocenio da potom treba usvojiti dokument o principima trgovinske politike i bilateralnih trgovinskih odnosa koji po njegovim rečima, u preambuli treba da se poziva na liberalni trgovinski režim, zasnovan na pravilima STO, sporazumu o carini i trgovini GATT i obavezama koje proizilaze iz SSP i CEFTA.

Dodao je da treći korak treba da bude ukidanje takse od 100 odsto uz usvajanje odluka kojima se obezbeđuje da će ostvarivanje sporazuma CEFTA i izgradnja trgovinskih odnosa sa Srbijom biti u punoj saglasnosti sa dokumentom o Osnovnim principima trgovinske politike.

Premijer Kosova Aljbin Kurti zahteva uvođenje političkog, ekonomskog i trgovinskog reciprociteta u odnosima između Kosova i Srbije, koji bi trebalo da, kako je najavio, zameni takse od 100 koje je Priština pre više od godinu dana uvela na robu iz Srbije.

Povezani članci

Borelj razgovarao sa Vučićem i Tačijem, u Beogradu i Prištini narednih nedelja

EWB

Čolaku: Pregovori između Srbije i Kosova u završnoj fazi, ali vreme ističe

EWB

Darmanović: Podgorica podržava dijalog Beograda i Prištine

EWB