fbpx
European Western Balkans
Bezbednost

Rusija donirala tenkove Srbiji, NATO nema ništa protiv

“Cenimo naše partnerstvo sa Srbijom i u potpunosti poštujemo njenu deklarisanu vojnu neutralnost. Takođe poštujemo i suverenu odluku naših partnera kada je reč o bezbednosnim aranžmanima koje pravi”, stoji u pisanom odgovoru.

U odgovoru neimenovanog NATO zvaničnika stoji da su NATO i Srbija bliski partneri i da NATO pomaže Srbiji da reformiše i obuči svoje bezbednosne snage i institucije.

“Srbija i NATO su zajedno radili na obuci iračkih vojnih lekara i podržavali iračke oružane snage. NATO i Srbija takođe sarađuju na pripremi za prirodne katastrofe kao što su šumski požari i poplave”, navodi se u odgovoru.

NATO zvaničnici su i u prošlosti isticali da Srbija ima pravo da kao suverena zemlja bira sa kim će da sarađuje u oblasti obrane.

Tako je generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg u septembru ove godine istakao da NATO-u ne smeta to što Srbija oprema svoju vojsku uglavnom iz Rusije i Kine.

“Ne, ne smeta nam. Srbija je suverena zemlja i u potpunosti poštujemo bezbednosne aramnažmane koje ona izabere”, rekao je Stoltenberg.

U skorašnjem intervjuu za European Western Balkans, ambasadorka Baiba Braže, pomoćnica generalnog sekretara NATO za javnu diplomatiju, istakla je da Srbija i NATO ostaju pouzdani partneri.

“Srbija je cenjen, poštovan i važan partner. Naša saradnja je pouzdana. Obostrano je korisna i atikulisana u brojnim domenima, postoje regularni kontakti na najvišem nivou”, navela je ambasadorka Braže u intervjuu.

Podsećamo, u subotu 28. novembra u niškoj kasarni “Milja Stanimirović” su u okviru vojne vežbe prikazani tenkovi koje je Rusija donirala Srbiji. Prikazu su prisustvovali predsednik Srbije Aleksandar Vučić, ambasador Ruske Federacije Aleksandar Bocan-Harčenko, potpredsednik Vlade Republike Srbije i ministar odbrane Nebojša Stefanović, kao i načelnik Generalštaba Vojske Srbije general Milan Mojsilović.

“Danas ste mogli da vidite 11 novih tenkova T-72MS i naši tenkisti su zadovoljni, imaju snažniju balističku zaštitu, bolje upravljanje, navigaciju i sve je neuporedivo lakše”, rekao je Vučić, stoji na zvaničnom sajtu predsednika Srbije, i podsetio je da je Srbija dobila i 10 oklopnih vozila BRDM2.

Tenkovi T-72MS predstavljaju modernu verziju tenka T-72 i raspolažu aktivnim oklopom i naoružanjem čiji je osnov top kalibra 122 mm. Tenkovi imaju sposobnost i lansiranja raketa iz cevi topa kalibra 125 mm, a pored oga tenk ima i spregnuti mitraljez 7,62 mm koji se nalazi uz cev topa i prati okretanje kupole, kao i mitraljez kalibra 127 mm koji se nezavisno okreće o kupole

Mediji prenose da je Rusija donirala Srbiji ukupno 30 tenkova T-72MS na osnovu vojo-tehničkog sporazuma Rusije i Srbije, a vrednost donacije je oko 30 miliona evra. To je prvi put da Srbija ima tenk sa aktivno-reaktivnim oklopom, a pored toga u okviru sporazuma Srbija je od Rusije dobila i 30 oklopnjaka BRDM-2.

Povezani članci

Sabeta: KFOR spreman da garantuje bezbednost svim stanovnicima Kosova na dan izbora

EWB

Vučić se sastao sa komandantom Komande združenih snaga NATO-a u Napulju

EWB

Načela funkcionisanja sistema bezbednosti su unazađena, uloga predsednika povećana

EWB