fbpx
European Western Balkans
U dve reči

Rusija začuđena zahtevom Hrvatske

Hrvatska je među osam država članica Evropske unije koja je potpisala pismo visokoj predstavnici EU za spoljnu politiku i bezbednost Federiki Mogerini kojim traže da Evropska služba za spoljne poslove (EEAS) značajno proširi svoje delovanje u suzbijanju ruske propagande.

Zagrebački Večernji list piše, pozivajući se na izvor iz ambasade Rusije u Hrvatskoj, da su oni “začuđeni odlukom hrvatske strane da se pridruži inicijativi jačanja potencijala grupe za strateške komunikacije, koja je bila stvorena za informativni rat protiv Rusije i iznenađeni da je Hrvatska zapravo “na prvoj liniji sofisticirane i intenzivne kampanje koju sprovode spoljni faktori”.

“Nama je žao zbog takvog smera hrvatske strane u vreme aktiviranja bilateralne saradnje i nakon pozitivnih rezultata zvanične posete hrvatske predsednice Rusiji”, naveo je izvor lista.

Tim pismom Hrvatska je, dodaje isti izvor, stala na stranu država koje već neko vreme javno govore o ruskoj informativnoj kampanji i da su do sada već formirane radne grupe koje, kako se navodi, “ispravljaju” ruske vesti.

List podseća da se u Hrvatskoj do sada o takvim problemima nije ni jednom govorilo. Konstatuje da ovo otvara i drugo pitanje, a to je da slanje pisma manje od nedelju dana pre odlaska predsednice Kolinde Grabar Kitarović u Rusiju ponovo otvara nagađanja da li je ono baš tempirano tako da “pokvari” taj iskorak u relaksiranju odnosa između dveju država.

Pozivajući se na diplomatske izvore, Večernji piše da to nije tačno – da se na antipropagandnoj inicijativi radi duže vreme i da to nije vezano uz put predsednice u Rusiju.

Povezani članci

Dogovorena javna slušanja o promeni Ustava

EWB

Mogerini: SAD i EU jasno za evropsku perspektivu Zapadnog Balkana

EWB

Srbija ponovo u UN glasala protiv rezolucije o Krimu

EWB