fbpx
European Western Balkans
Bezbednost

Sabeta: Bezbednost na Kosovu je značajno unapređena poslednjih 15 godina

Foto: Flickr / KFOR Kosovo

PRIŠTINA – Bezbednost na Kosovu je značajno unapređena poslednjih 15 godina, rekako je Pio Sabeta, potparol KFOR-a za European Western Balkans.

Sabeta, koji je avgusta preuzeo dužnost potparola, već je bio na toj poziciji 2005. godine, a radio je i u SFOR-u između 1996. i 1998. godine.

Upoređujući tadašnju i sadašnju situaciju, Sabeta smatra da je došlo do unapređenja bezbednosne situacije na Kosovu.

“Dosta je došlo do unapređenja u smislu bezbednosti, što se odražava u drugačijoj strukturi KFOR-a. Imali smo 2005. godine skoro 50.000 vojnika KFOR-a, dok danas 3500 vojnika iz 28 država uspešno sprovodi našu misiju”, kaže Sabeta.

On dodaje da je KFOR-ovo prisustvo zasnivano na trenutnoj bezbednosnoj situaciji i da će Severoatlantski savet odlučiti o daljim promenama u KFOR-u i njegovoj misiji.

“KFOR ostaje snažna i kredibilna snaga sposobna da izvršava svoje misije i značajno je posvećena u nepristrasnom podržavanju svih zajednica na Kosovu, pružanju bezbednosti za svo stanovništvo i omogućavanje pomirenja među etničkim zajednicama”, objašnjava Sabeta.

On je prokomentarisao javnu percepciju da navodno postoje neslaganja između KFOR-a i Srbije, time da je saradnja KFOR-a i Srbije sjajna.

“Saradnja i zajedničke aktivnosti sa Oružanim snagama Srbije (OSS) je sjajna na svim nivoima odgovornosti, od nivoa komandanta KFOR-a, pa sve do nivoa jedinica”, kaže Sabeta i dodaje da se KFOR komandant periodično sastaje sa šefovima odbrane koji se graniče sa KFOR-ovom zonom odgovornosti kako bi se poboljšao dijalog i međusobno razumevanje.

Sabeta podseća da KFOR-ova Združena komisija za implementaciju ima skoro svakodnevne kontakte sa kolegama iz OSS i saradnja je na veoma visokom nivou. Štaviše, KFOR regularno sporovodi sihronizovane patrole KFOR-a i OSS duž Administrativne linije kako bi doprineli mirnoj i pozitivnoj atmosferi.

Prošle nedelje, zamenik komandanta KFOR-a, austrijski brigadni general Rajnhard Rikenštul, predao je odgovornost švajcarskom brigadnom generalu Loranu Mišou koji stupa na dužnost.

Sabeta se osvrnuo i na značaj doprinosa austrijskih i švajcarskih vojnika KFOR-ovoj misiji i aktivnosti.

“Na Balkanu, vojske Švajcarske i Austrije blisko sarađuju unutar NATO KFOR misije i veoma su posvećeni u održavanju sigurne i bezbedne sredine na Kosovu. Bez svake sumnje predstavljaju veoma važan deo KFOR-ove misije, kao i ostale zemlje učesnice”, zaključio je Sabeta za European Western Balkans.

Povezani članci

[Video] Milić: Što jača saradnja sa EU i NATO, isti sistem vrednosti

EWB

Gotemiler: Moguća saradnja Srbije i sa Rusijom i NATO

EWB

Dačić: Imamo različita gledaišta po pitanju NATO bombardovanja , ali i obavezu da sarađujemo

EWB