fbpx
European Western Balkans
Bezbednost

Sabeta: KFOR spreman da garantuje bezbednost svim stanovnicima Kosova na dan izbora

Foto: Flickr / KFOR Kosovo

BEOGRAD / PRIŠTINA – KFOR je uvek svestan situacije i redovno sprovodi bezbednosne procene, izjavio je za Danas Pio Sabeta, portparol KFOR-a.

Komentarišući reči predsednika Srbije Aleksandra Vučića da su mogući incidenti na Kosovu na jesen, Sabeta je rekao je bezbednosna situacija rezultat mnogih faktora, a sve što može uticati na nju se prati redovno, kako bi se utvrdile neophodne mere.

Upitan da li KFOR ima ikakva saznanja o terorističkoj albanskoj organizaciji B-13, za koju pojedini mediji u Srbiji tvrde da planira da napad na Srbe u Severnoj Mitrovici i Zubinom Potoku uoči izbora na Kosovu, Sabeta za Danas ističe da KFOR, u skladu sa svojim mandatom „nema nikakvu ulogu u vladavini prava ili sprovođenju zakona na Kosovu i nije uključen u borbu protiv terorizma, jer je to izvan njegovog mandata, ali KFOR budno i neprekidno prati situaciju“.

„KFOR doprinosi obezbeđivanju sigurnog okruženja i slobodi kretanja za sve građane Kosova, na nepristrastan način, bez obzira na njihovu etničku pripadnost i ostaje posvećen bezbednosti i stabilnosti Kosova“, kaže Sabeta za Danas i ističe da je KFOR spreman da garantuje bezbednost svim stanovnicima na dan izbora.

On kaže i da je bezbednosna situacija na Kosovu mirna i pod kontrolom, a da KFOR sarađuje sa svim lokalnim ii međunarodnim bezbednosnim organizacijama.

“Ukoliko bude postojalo upozorenje bilo koje vrste o mogućem narušavanju bezbednosne situacije, KFOR je spreman da usvoji neophodne mere kako bi se očuvala bezbednost Kosova, u bliskoj saradnji sa Kosovskom policijom i EULEKS-om, zarad dobrobiti svakog građanina koji živi na Kosovu“, naglašava Sabeta za Danas.

Pio Sabeta je prošlog meseca je preduzeo dužnost portparola KFOR-a nakon što je njegov sunarodnik Vinćenco Graso otišao sa te funkcije nakon 20 meseci. Sabeta je bio već portparol NATO trupa na Kosovu 2005. godine, a takođe je radio u SFOR-u između 1996. i 1998. godine.

Povezani članci

Gracijano: Vojna saradnja Srbije i EU na visokom nivou

EWB

Srbija prekida sve vojne vežbe na šest meseci, sa NATO-om nisu ni planirane

EWB

Na Srbiji je da odluči u kojoj meri će sarađivati sa NATO-om

EWB