fbpx
European Western Balkans
Politika

Šabić: Rezolucija Evropskog parlamenta o Srbiji ima ogromnu političku težinu

Rodoljub Šabić u Emisiji Kvaka 23, Foto: FoNet

BEOGRAD – Ko mirnu revoluciju čini nemogućom, nasilnu čini gotovo izvesnom, izjavio je u advokat Rodoljub Šabić, nekadašnji Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti, ukazujući na ogromnu težinu nedavne Rezolucije Evropskog parlamenta o Srbiji, koju nije usvojilo pevačko društvo, već politička organizacija, prenosi FoNet. 

On je u serijalu Kvaka 23 rekao da Rezolucija nije „pala sa neba“, već govori o stvarima kojih smo svi savršeno svesni.

„Njena sadržina uobličavana je pojačanim napadima na novinare, nevladine organizacije i opoziciju“, objasnio je Šabić i poručio da se ne može reći da je „preoštra ili politička“.

Uprkos tome što rezolucija nije obavezujuća, kako je napomenuo, reč je o ozbiljnim političkim upozorenjima, što pokazuje i činjenica da nisu uspeli napori da se glasanjem po delovima određeni amandmani eliminišu i ublaži diplomatski rečnik koji manje „tetoši“ ovdašnje vlasti.

„Imati iluzije u pogledu toga da možete napredovati u procesu evropskih integracija ili postati član, a igrnorisati ocene koje daje Evropski parlament je velika zabluda“, predočio je Šabić i konstatovao da je „ogromna politička težina tog dokumenta, iako on nije pravni, već politički akt“.

Prema njegovom uverenju, ovdašnje vlasti će pokušati da Rezoluciju „gurnu pod tepih“, jer su u njoj apostrofirane i afere i napadi na medije, na opoziciju i civilni sektor, koji potiču i iz Skupštine Srbije, na čiji rad evroparlamentarci takođe imaju primedbe.

„Vlast sve to teško može da objasni javnosti“, uveren je Šabić, koji misli da o tome kako ona tretira dokument Evropskog parlamenta govori i činjenica da su poslanici u Skupštini Srbije nastavili sa govorom mržnje i napadima na neistomišljenike.

Šabić je ocenio da je Evropska unija „daleko svetlosnim godinama“ i podseća da skoro dve godine nismo otvorili ni jedno poglavlje.

„Sada još najavljujemo da ćemo na Rezoluciju odgovoriti rezolucijom“, dodao je on i ocenio da sve to otvara pitanje „da li je naša vlast zaista strateški opredeljena za EU“.

Govoreći o posledicama koje se mogu dogoditi u odnosima EU prema Srbiji, on je predvideo da sa apstraktnog nivoa može da se pređe i na konkretniji nivo pristupa fondovima EU, neophodnim našoj zemlji zbog duboke ekonomske krize.

„Šta god vlast pričala, nije naš jedini problem, iako je najveći, devastacija pravne države, potpuno odstupanje od principa zakonitosti i principa prava, jer imamo i ozbiljne ekonomske probleme, uz sve svakodnevne priče o basnoslovnom rastu“, naglasio je Šabić.

Prema njegovim rečima, EU ne može da menja vlast u Srbiji, ali se ne može biti prosperitetna i demokratska zemlja ako afere nemaju sudski epilog, ako se institucije okupiraju i ruše, ako se civilni sektor i nezavisno novinarstvo doživljavaju kao antagonistički elementi.

„Nije nam potrebna EU da bi se to shvatilo, ali smo u ozbiljnom problemu ako to ne shvatamo“, ukazao je Šabić.

Veljanovski: Rezolucijom EP raskrinkana vlast, Vučić ne želi Srbiju u EU

Profesor Fakulteta političkih nauka Rade Veljanovski  rekao je za N1 da je rezolucijom Evropskog parlamenta “raskrinkana” vlast u Srbiji.

„Rečeno je da se vlada iz jednog centra, da je sistem koruptivan, da radi u svom interesu, a ne po standardima Evrope, a načelno jeste za Evropu. Vučić se izjašnjava da je Srbija za Evropsku uniju, a ne uvažava evropska načela. Idemo po sistemu ‘korak napred pa dva nazad’. On nema želju da Srbiju približi Evropi, ali nama je potrebno da živimo drugačije, onako kako se živi u Evropi“, izjavio je Veljanovski.

Veljanovski je ocenio  da je „javna tajna“ da će se Evropa ubrzano distancirati od predsednika Srbije Aleksandra Vučića.

„Kada je Vučić bio u usponu prema vlast bio je podržan od Evrope, jer oni znaju da treba rešiti neke probleme, u njemu su videli nekog ko to može, ko je to obećao, jer on ima čvrsto telo, ali je on izneverio njihova očekivanja. Tu postoji ambivalentan odnos, oni ga podržavaju, on ne ispunjava obećanja, a najgore je nama koji živimo ovde“, zaključio je Veljanovski.

Povezani članci

Srbija u decembru otvara samo jedno poglavlje

EWB

Odbor za spoljne poslove EP odobriće kandidaturu Varheljija

EWB

BCBP predstavio analizu “Srbija i Mađarska – razbijanje demokratije”

Sandra Maksimović