fbpx
European Western Balkans
Politika

“Sadašnji tempo pregovora nedovoljan za članstvo 2025.”

Zastave Evropske unije; Foto: Evropska unija

BRISEL – Kako bi zadržala 2025. godinu kao mogući datum ulaska u članstvo EU Srbija bi prvenstveno morala da ubrza reforme u oblasti vladavine prava i da napreduje u procesu dijaloga sa Prištinom, saopšteno je u Evropskom parlamentu.

Nakon dvodnevnog sastanka Parlamentarnog odbora za stabilizaciju i pridruživanje EU i Srbije održanog u Beogradu 29. i 30. oktobra, u Evropskom parlamentu ocenjuju da sadašnji tempo pristupnih pregovora nije adekvatan za ulazak Srbije u EU do 2025. godine i da zemlja mora znatno da ubrza reforme, posebno na vladavini zakona.

Poslanici i članovi Narodne skupštine Srbije sastali su se deveti put u okviru Parlamentarnog odbora za stabilizaciju i pridruživanje EU i Srbije, a sastankom su predsedavali Eduard Kukan i Vladimir Orlić.

U saopštenju Evropskog parlamenta navodi se da su tom prilikom održane detaljne diskusije o sprovođenju Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju između EU i Srbije, dijalogu Beograda i Prištine, vladavini prava sa fokusom na pravosuđe, ustavnim reformama, fundamentalnim pravima i slobodi medija, saradnji Srbije i EU u spoljnoj politici i ekonomiji.

Razgovarano je i o pretpristupnoj pomoći EU kao i o boljem informisanju građana Srbije o dobrobiti koju donosi proces pristupanja Uniji i podrška koju EU daje Srbiji. ”Eduard Kukan je naglasio da su napredak u reformama vladavine prava i procesu normalizacije odnosa između Srbije i Kosova dva osnovna načela koja će podupreti tempo pregovora između Srbije i Evropske unije”, navodi se u saopštenju Evropskog paralmeta.

Predsedavajući Odborom Evropskog parlamenta za saradnju sa Srbijom Eduard Kukan je ocenio da pristupni pregovori Srbije dolaze u ”kritičnu fazu” kada je neophodno dokazati da institucije i zakonodavstvo u zemlji dalje konkretne rezultate i to prevashodno u oblasti pravosuđa, slobode izražavanja, paralmentarnim procedurama i saradnji sa civilnim društvom.

”Sadašnji tempo pregovora nije adekvatan za ulazak Srbije u EU 2025. goodne. Prema tome, zemlja mora znatno da ubrza reforme, posebno na vladavini zakona”, izjavio je Kukan.

U saopštenju Evropskog parlamenta navodi se da je Eduard Kukan tokom sastanka sa srpskim kolegama parlamentarcima ukazao i na značaj posvećenosti Beograda i Prištine dijalogu koji se vodi pod okriljem EU u cilju zaključivanja pravno obavezujućeg sporazuma o svim otvorenim pitanjima.

U saopštenju Evropskog parlameta pozdravlja se usvajanje zajedničke deklaracije i preporuka i naglašava posvećenost Evropskog parlameta nastavku veoma dobrih odnosa sa Nardonom skupštinom Republike Srbije.

Najavljeno je da će se 10. sastanak Parlamentarnog odbora EU-Srbija održati se u Strazburu 27. i 28. marta 2019. godine.

Povezani članci

Bilčik: Vojna vežba Srbije sa Belorusijom i Rusijom ne pomaže napretku ka EU

EWB

BCBP predstavio analizu “Maske su pale, Srbija u pandemiji geopolitike”

EWB

Bečev: Srbi vole Rusiju pre svega jer su kivni na Zapad

EWB