fbpx
European Western Balkans
Dijalog Beograda i Prištine Politika

Sadiku: Dijalog nije doveden u pitanje, uvek u kontaktu sa Pavićevićem

Beograd - Priština; Foto (c) EPA / Valdrin Džemaj

BEOGRAD – Oficir za vezu Prištine u Beogradu, Valjdet Sadiku, smatra da je vreme za razmišljanje o širenju mandata i ovlašćenja te institucije, kao i o povećanju broja osoblja njegove kancelarije.

On, zajedno sa svojim beogradskim kolegom u Prištini, Dejanom Pavićevićem, ima zadatak da olakša primenu briselskog sprazuma, a Sadiku kaže da, uprkos svim teškoćama, on i Pavićević nijednog trenutka nisu prekidali komunikaciju.

Tako je, tvrdi, bilo i prilikom hapšenja direktora Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marka Ðurića u Kosovskoj Mitrovici.

„U kontaktu smo bili od početka”, naveo je Sadiku za BBC i dalje tvrdeći da je Ðurić na Kosovo ušao ilegalno, što su nadležne institucije u Beogradu više puta negirale.

Ipak, Sadiku kaže da je mnogo više posla imao na rešavanju svakodnevnih, životnih problema građana, koji nastaju zbog nerešenih odnosa Beograda i Prištine.

„Rešavali smo probleme privrednika, koji su, na primer, tražili sertifikate za prevoz zapaljivih materija, pa sve do saobraćajnih udesa ili pitanja pritvora”, rekao je Sadiku.

Tu su kaže i problemi porodica pritvorenika i procedure na koje umesto da čekaju sedmicu ili dve, rešavaju za sat ili dva

Smatra da pozicija koju je obavljao pet godina ima velikog potencijala.

„Treba razmišljati kako o širenju mandata i ovlašćenja, tako i o povećanju broja osoblja”, naveo je Sadiku.

Kaže da je napredak 2013. i 2014. godine bio najopipljiviji jer je bilo entuzijazma, volje i rezultata, ali i velikih napora međunarodne zajednice.

„Možda je uzrok tome što se tada govorilo o opštim sporazumima, koji nisu govorili o detaljima – a to je bila olakšavajuća okolnost jer su strane mogle da ih interpretiraju na svoj način.

Sada, kada se traže preciznije definicije, nema toliko prostora za interpretaciju.”

U međuvremenu, problemi nisu samo nastajali – mnogi su se rađali.

Iz Beograda odlazi posle zabrane rukometašicama i karatistima kosovskih reprezentacija da igraju u Srbiji, a fudbalerima Crvene zvezde da se prijateljski nadmeću u Gračanici.

„Moguće da bi odgovor i pre pet godina bio isti – to ne mogu da prejudiciram. Ali realnost se promenila u međuvremenu i sada je vreme za precizne formulacije i precizne odgovore.”

Iako se i Beograd i Priština žale na izostanak komunikacije oko istrage ubistva Olivera Ivanovića, Sadiku kaže da njegova kancelarija nije bila deo tog procesa razmene informacija – ali baš tu vidi prostor za buduću saradnju.

I nema nijednu dilemu da će se briselski razgovori nastaviti.

„Niko ne dovodi u pitanje nastavak dijaloga”, kaže Sadiku dodajući da se samo razmatra modalitet kako nastaviti razgovore.

Povezani članci

Evropska unija razočarana odlukom srpskih vlasti o zabrani šetnje u okviru Europrajda

EWB

Politiko: Varhelji “žmuri” kada govori o Srbiji zbog bliskih veza Srbije i Mađarske

EWB

Vučić sa Bilčikom i Nemecom: Srbija ostaje na evropskom putu

EWB