fbpx
European Western Balkans
Izdvojeno Region

Samit u Draču: Jačanje regionalne saradnje

Siril Miler, Zoran Zaev, Denis Zvizdić, Johanes Han, Ana Brnabić, Edi Rama, Duško Marković, Isa Mustafa; Foto: Tanjug / AP Photo/ Hektor Pustina

DRAČ – Regionalna saradnja i jačanje odnosa sa susedima prioriteti su Vlade Srbije, istakla je danas premijerka Ana Brnabić na neformalnom skupu premijera zemalja Zapadnog Balkana, u Draču.

“Članstvo u Evropskoj uniji strateško je opredeljenje Srbije“, naglasila je premijerka, podsećajući da je Srbija posvećena regionalnoj saradnji i napretku regiona Zapadnog Balkana ka EU.

Skup predsednika vlada regiona započeo je ranije danas sesijom posvećenom prekograničnom kretanju i transportnoj efikasnosti.

Na sastanku koji je bio zatvoren za medije, premijerka je govoreći o prekograničnoj saradnji u svim segmentima, rekla da, u pogledu infrastrukturnih projekata, naši prioriteti ostaju autoput Niš –Merdare – Priština – Tirana – Drač („Autoput mira“), rekonstrukcija i modernizacija pruga Niš –Dimitrovgrad, Budimpešta – Beograd, Beograd – Niš  i Beograd – Bar, obilaznica oko Beograda, kao i radovi na Savi i Dunavu kao glavnim plovnim putevima.

Učesnici sastanka na prvoj sesiji razgovarali su o Transportnoj zajednici Jugoistočne Evrope, za koji je Ugovor potpisan na Samitu o Zapadnom Balkanu nedavno održanom u Trstu.

Premijerka Brnabić naglasila je da je Srbija zvanično podnela kandidaturu za sedište Sekretarijata Transportne zajednice JIE u Beogradu.

“Beograd je važno saobraćajno čvorište i ima odlične veze sa celim regionom“, rekla je predsednica vlade. Ona je dodala da je „trenutak da se uspostavi dogovor o sedištu Sekretarijata, čime bi ceo region demonstrirao odlučnost da se razvija kroz intenziviranje saradnje u svim oblastima“.

Brnabić je konkretno predložila da svaki kabinet odredi osobe koje bi bile zadužene za saradnju privrednih komora u region.

“Makedonski premijer Zoran Zaev posetiće Srbiju u novembru”, izjavila je Brnabić, nakon razgovora sa Zaevim sa marginama neformalnog sastanaka premijera zemalja Zapadnog Balkana.

“Danas sam razgovrala sa Zaevim o događajima proteklih dana. Imamo dosta dobro razumevanje oko daljih koraka naše saradnje, ja sam ga pozvala i dogovorili smo se da poseti Srbiju u novembru”, rekla je Brnabić.

Tada će se, rekla je premijerka, dogovoriti i o održavanju zajedničke sednice vlada Srbije i Makedonije.

Učesnike skupa je dočekao premijer Albanije Edi Rama, evropski komesar za proširenje Johanes Han i potpredsednik Svetske banke za Evropu i Centralnu Aziju Siril Miler.

Učesnici skupa su i predstavnici Stalnog sekretarijata Komorskog investicionog foruma (KIF), prve zajedničke institucije u regionu koju su osnovale privredne komore tih zemalja.

Han: Fokusirati se na zajedničku ekonomsku zonu

Zemlje Zapadnog Balkana trebalo bi da se fokusiraju na zajedničku ekonomsku zonu, poručio je danas evropski komesar Johanes Han i dodao da regionalna ekonomska integracija nije alternativa za pristupanje EU.

Regionalna ekonomska saradnja je jednostavno koristan element, dok će izgradnja zajedničkog ekonomskog područja zemalja Zapadnog Balkana, automatski povećati privredni rast i smanjiti nezaposlenost, poručio je Han na svom Twitter nalogu neposredno pre početka prve sesije neformalnog premijerskog skupa u albanskom letovalištu Draču.

Makedonija ostaje uzdržana po pitanju Kosova u UNESCO

To je danas u Draču saopštila premijerka Ana Brnabić, nakon razgovora sa makedonskim kolegom Zoranom Zaevim na marginama neformalnog skupa zemalja Zapadnog Balkana.

“Makedonija će ostati na istoj liniji, odnosno biće neutralna ako se bude glasalo za ulazak Kosova u UNESCO”, rekla je Brnabić.

Brnabićeva je, naime, objasnila da joj je makedonski kolega potvrdio ono što joj je obećao na samitu zapadnobalkanske šetorke u Trstu, u julu.

U razgovoru je, kaže, konstatovano da je Makedoniji veoma važno prijateljstvo sa Srbijom i da će to biti “jasan signal jačeg prijateljstva i jačih veza sa Srbijom, tako da očekujem da se to pitanje ne votvara”.

Brnabić: Imamo razumevanje Makedonije po pitanju UNESCO-a

Premijerka Srbije Ana Brnabić je izjavila da je važno da imamo razumevanje Makedonije da eventualno glasanje za članstvo Kosova u UNESCO, kad god ono bilo, nije u interesu Srbije i dobrosusedskih odnosa.

“Važno je da imamo razumevanje da to nije u interesu Srbije, niti u interesu dobrosusedskih odnosa i mislim da to razumevanje i imamo”, rekla je Brnabić Tanjugu, komentarišući današnje razgovore na tu temu sa predsednikom vlade Makedonije Zoranom Zaevim, u Draču.

Kaže Brnabić da “tu imamo, za sada, potpunu saglasnost da je eventualno glasanje, u bilo kom trenutku, Makedonije za članstvo Kosova u UNESCO protiv interesa Srbije i da ne bi išlo u pravcu, odnosno ne bi dalo signal za dobru saradnju između Srbije i Makedonije”.

Ona je dodala da misli da smo to rekli jasno i glasno i da je predsednik Vlade Makedonije tu poruku potpuno razumeo.

“Takođe, bilo je razgovora da li će Kosovo uopšte biti na agendi ove godine za članstvo u UNESCO”, rekla je Brnabić dodajući da ne bi ulazila u te spekulacije.

Ona je napomenula da je uputila poziv Zaevu da u novembru poseti Beograd i da tom prilikom razgovaraju oko zajedničke sednice dve vlade.

Zvizdić: Zapadni Balkan je prostor za ozbiljne investicije

Zapadni Balkan sa gotovo 20 miliona stanovnika može biti vrlo privlačan prostor za vrlo ozbiljne investicije, izjavio je predsedavajući Saveta ministara Bosna i Hercegovine Denis Zvizdić.

Zvizdić je istakao da je pažnja današnjeg susreta bila usmerena na jačanje ekonomske saradnje.

Napomenuo je da su učesnici skupa evropski komesar za proširenje Johanes Hahn i potpredsednik Svetske banke za Evropu i centralnu Aziju Siril Miler, kao predstavnici institucija koje značajno učestvuju u finansiranju projekata BiH i regionalnih projekata na prostoru Zapadnog Balkana.

Evidentno je, rekao je Zvizdić, da postoji veliki broj barijera, ali, dodao je, evidentno je da postoji i veliki prostor za unapređenje trgovinske razmene i primenu i realizaciju bitnih investicionih projekata koji bi ovoga puta imali regionalni karakter.

“Svi smo pre svega opredeljeni za dalje aktivnosti na putu evropskih integracija, ali svakako da takve aktivnosti podrazumevaju i jačanje konkurentnosti regiona Zapadnog Balkana”, naglasio je Zvizdić.

Učesnici današnjeg skupa u Draču najavili su organizovanje konferencija u narednom periodu na kojima će biti prezentirani ozbiljni investicioni projekti regionalnog karaktera, a za koju su svi iskazali interes.

“Razgovaraćemo i o lakšem pristupu evropskim fondovima, od strane država Zapadnog Balkana, jer sve više sazreva mišljenje da Zapadni Balkan mora jednom ubrzanom dinamikom postati integrativni deo Evropske unije”, zaključio je Zvizdić.

Brnabić: Uskoro koordinatori za primenu dogovorenog

Brnabić izjavila je da je zadovoljna današnjim neformalnim sastankom šefova vlada zemalja Zapadnog Balkana u Draču i dodala da će uskoro biti imenovani koordinatori pri kabinetima premijera koji će pratiti primenu akcionog plana za regionalno ekonomsko povezivanje.

Brnabić je, u izjavi Tanjugu, ukazala da je neformalni sastanak premijera usledio posle evropskog samita u Trstu i da se danas razgovaralo o implementaciji akcionog plata koji je tamo dogovoren, kao i implementaciji projekata.

Cilj je da to ne ostane samo mrtvo slovo na papiru, istakla je ona.

“Dogovorili smo se, i to je najveći zaključak za danas, da na nivou kabineta predsednika vlada imamo koordinatore i da u naredne dve do tri nedelje svi damo imena tih regionalnih koordinatora koji će zajedno sa privrednim komorama raditi na implementaciji akcionih planova”, kaže Brnabić.

Premijerka Srbije ističe i da će predsednici vlada najmanje jednom mesečno dobijati izveštaje kako ide implementacija akcionog plana i gde bi eventualno moralo i politički da se reaguje, ako to ne ide dovoljno dobro.

Ona je dodala da su danas održani i sastanci sa predstavnicima Svetske banke, kao i evropskim komesarom za proširenje Johanesom Hanom.

“Sve u svemu, imamo mnogo bolju saradnju i čini mi se da ćemo zajedno kao region krenuti napred i dati poruku da kao region postajemo mnogo stabilniji”, naglasila je premijerka.

Brnabić je rekla da je dobila poziv da učestvuje na Strateškom forumu na Bledu 4. septembra i da će to biti njen sledeći sastanak posvećen regionalnoj saradnji, sa predsednikom Vlade Slovenije i ministrima slovenačke vlade.

Povezani članci

Kvalitet proizvoda u Srbiji: Da li ćemo se ikada izjednačiti sa EU?

Aleksandar Ivković

EWB SCREENING / Jovana Spremo: Funcioneri ne smeju da podržavavaju jednu stranu na referendumu

EWB SCREENING

Sijarto: Mađarska ce podrzati zemlje regiona na putu ka EU i NATO

EWB