Samit u Trstu: Formira se regionalno ekonomsko područje

Trst; Foto: Pixabay

TRST – Lideri Zapadnog Balkana u Trstu danas će potvrditi formiranje regionalnog ekonomskog područja, ali su se saglasili da to neće biti zamena za članstvo u EU, rečeno je danas u specijalnoj epizodi „Okruženja“ u kojoj su učestvovali ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić, premijer Albanije Edi Rama, premijer Makedonije Zoran Zaev i generalni sekretar RCC Goran Svilanović.

Svilanović je rekao da je bilo nekoliko ideja u opticaju, a da je prošle nedelje u Briselu dogovoreno da se formira regionalno ekonomsko područje, što bi danas trebalo da se potvrdi na Samitu u Trstu.

„EU dolazi sa 250 miliona evra danas, to je više nego sto je bilo u Parizu i Beču (prethodni samiti)“, istakao je Svilanović, navodeći da ono što će danas biti prihvaćeno ne sme i ne treba da bude zamena za članstvo.

Na pitanje šta je sa Crnom Gorom budući da je iznela ranije iznela rezerve tim povodom, Svilanović je rekao da su sve strane prošle nedelje prihvatile dokument.

„Dobro je što je došlo do saglasnosti o zajedničkom ekonomskom prostoru. Ne prihvatamo da je to zamena za EU“, bio je jasan Dačić, dok je Rama istakao da region uopšte nije zanemarljiv kada se ujedini i izađe zajedno na treća tržišta.

„Ima opravdanog skepticizma, jer ovo može da se koristi od EU kao mehanizam da se stvara jedno ostrvo sa nekim pravilima koja su slična EU, ali i za proces integracija je neophodan za mir i stabilnost“, rekao je Rama.

Na konstataciju generalnog sekretara RCC da su Albanci najveći evrooptimisti, Rama je rekao da je to promenljivo i da malo fali „da se vratimo unazad i da govorimo o stvarima koje treba da zaboravimo“

„Kada smo započeli proces i sada kada sagledamo, možemo videti ogromne rezultate. Mir i mogućnost da razgovaramo, komuniciramo, pričamo i odlučujemo o zajedničkim inicijativama. S druge strane, postoje i velika očekivanja i način kako reaguje EU prema njima“, rekao je Rama.

Kaže da je za Albance san EU primamljiv, ali istovremeno praćen potrebom da vide dobrobit.

„Ako to izbledi, imaćemo problem i u regionu i za Evropu. Politička kriza koja se dešava u regionu, unutar zemalja može da bude problem za EU. Ovo nije nešto sto je nemoguće, malo fali da se vratimo unazad i da govorimo o stvarima koje treba da zaboravimo“, rekao je Rama.

Kako je rekao, evropske integracije su proces sigurnosti i mira.

Govoreći o ekonomiji, albanski premijer je rekao da ne treba opterećivati preduzeća višestrukom dokumentacijom i da će regionalno ekonomsko područje dati važan doprinos kada se govori o trgovini.

Ekonomska kriza je ostavila posledice u regionu, rekao je Dačić, ali je naveo i da saradnjom može da se postigne više, a govoreći o situaciju u Srbiji, istakao je da je prvi proces reformi završen, da je rešeno pitanje visokog deficita, ali da je sada potreban rast.

„Mislim da je dobra strana Berlinskog procesa sto su uključene privredne komore, NVO, dobro je sto je došlo do saglasnosti o zajedničkom ekonomskom prostoru“, rekao je Dačić.

Zaev smatra da EU mora direktnije da pomogne regionu i da rast ne može da se svodi na dva, tri, četiri odsto već na šest odsto i više kako bi zemlje regiona brže dostigle razvijene zemlje EU i kako bi se motivisali investitori.

Beograd i Skoplje su uspeli ad privuku najveći broj investitora, rekao je Svilanović koji ističe da mora da se dođe do harmonizacije investicionih politika i da se nudi nešto što je dodatna vrednost, a ne velike subvencije i jeftina radna snaga.

„Mi (region) smo na 30 odsto od prosečnog BDP 28 članica EU, to je bilo dovoljno kada je Bugarska ušla u EU, ali se EU promenila. Moramo da priđemo bliže, potrebno je da rast bude veći“, rekao je Svilanović.

Da su odnosi Albanije i Srbije bolji potvrđuje to što ta informacija nije vest, rekao je Dačić, a govoreći o žalbama na ruski uticaj, on je kazao da se „ljubav ne vodi daljinu“ i da je poslednja britanska premijerka koja je došla u Srbiju bila Margaret Tačer.