fbpx
European Western Balkans
Izdvojeno Region

Sutra se održava samit u Trstu

Trieste Summit 2017; Farnesina IT

TRST – “Od samita u Trstu očekujemo pozitivan napredak u integracionim procesima Zapadnog Balkan i EU”, poruka je sa kojom EU zvaničnici idu u Trst, gde će se sutra za istim stolom, po četvrti put u okviru Berlinskog procesa naći lideri “zapadno-balkanske šestorke”.

Prema zvaničnoj agendi Samita u Trstu dolazak lidera je planiran oko 16 časova, nakon zajedničkog fotografisanja šefovi država regiona sešće za isti sto. To će biti prilika da se razgovara o bilateralnim sporovima, ekonomiji, carinskoj uniji na Balkanu, izgradnji autoputeva, ali i prilika da se od evropskih zvaničnika zatraži podrška za nastavak i ubrzanje evropskih integracija regiona.

Nakon sastanka planirana je konfenercija za novinare koju će držati predsednik Saveta ministara Italije Paolo Đentiloni.

Od evropskih lidera na sastanak dolaze austrijski kancelar Kristijan Kern i ministar spoljnih poslova Sebastijan Kurc, nemačka kancelarka Angela Merkel, visoka predstavnica EU za spoljnu politiku i bezbednost Federika Mogerini, komesar za proširenje i susedsku politiku EU Johanes Han, evropska komesarka za transport Violeta Bulc i domaćin i organizator skupa ministar spoljnih poslova Italije Anđelino Alfano.

Berlinski proces započet je 2014. godine u Berlinu na inicijativu nemačke kancelarke Angele Merkel. Od tada su se lideri Zapadnog Balkana sastali u Beču 2015. godine i Parizu 2016. Susret u Trstu je četvrti u nizu, a naredni domaćin biće London u julu 2018. godine.

Povezani članci

Reforma EU: Evropa „u više brzina“ između tendencija ekskluzivnosti i inkluzivnosti

Duško Lopandić

Naoružavanje i vojna neutralnost: Kuda ide odbrambena politika Srbije?

Jovana Georgievski

Potpisivanje SSP-a – deset godina uspjeha na evropskom putu

Aleksandar Andrija Pejović