fbpx
European Western Balkans
Region

Samit zemalja regiona u Sarajevu zbog Hrvatske

SARAJEVO – U ponedeljak će se u Sarajevu održati samit predstavnika Srbije, Crne Gore, Bosne i Hercegovine i Makedonije zbog odluke Hrvatske o vancarinskim barijerama za uvoz poljoprivrednih proizvoda, kako nezvanično saznaje N1.

Predstavnici ovih zemalja su uputili zajednički dopis Evropskoj komisiji povodom ove odluke.

Hrvatska je proširila spisak voća i povrća koje mora da prođe kroz fitosanitarni nadzor na granici ako dolazi iz trećih zemalja, a odredila je takse koje su 22 puta više od dosadašnjih. Vlada Srbije je već uputila notu hrvatskoj vladi, odnosno ministarstvima poljoprivrede i trgovine, kao i Evropskoj komisiji.

“Ova jednostrana netarifna barijera direktno utiče na dugoročne trgovinske sporazume za izvoz voća i povrća u Hrvatsku, koje imaju dobavljači iz Srbije, Crne Gore, Makedonije i Bosne i Hercegovine. Shodno tome, proizvođači i trgovci iz ovih zemalja van EU, koji su u procesu pristupanja EU, stavljeni su u neravnopravan položaj tako što se značajno povećava konačna cena predmetnih proizvoda”, navedeno je u pismu upućenom Evropskoj komisiji, kako prenosi N1.

U pismu se upozorava da je ovakva odluka suprotna Sporazumu o stabilizaciji i pridruživanju između EU i pomenutih zemalja, kao i da ozbiljno ometa trenutni režim slobodne trgovine između ovih zemalja i EU, čime se stvara značajnu ekonomsku štetu.

“Istovremeno, takve jednostrane mere rezultiraju u prekidanju trgovinskih lanaca vrednosti koji nam svima koriste, tako što nas čine konkurentnijim na domaćem, ali i evropskom jedinstvenom tržištu, te predstavljaju kamen temeljac ekonomskog razvoja regiona na njegovom putu ka EU”, navedeno je u pismu, prenosi N1.

Povezani članci

Đentiloni: EU da bude otvorena za Zapadni Balkan ili raste uticaj Rusije

EWB

Zapadnom Balkanu od Svetske banke 150 miliona dolara

EWB

Marković: Nastavak EU integracija u jačem kapacitetu

EWB