fbpx
European Western Balkans
Saobraćaj i telekomunikacije

Saobraćajni fakultet uključen u projekat EK o transportu

Saobraćaj; Foto: Pixabay

BEOGRAD – Saobraćajni fakultet Univerziteta u Beogradu radiće na velikom međunarodnom projektu koji finansira Evropska komisija koji će definisati prioritete u daljem unapređenju transporta, saopšteno je iz te visokoškolske ustanove.

U okviru velikog evropskog programa u okviru programa Horizont 2020. Saobraćajni fakultet radiće na ovom projektu rame uz rame sa nekim od najprestižnijih evropskih naučnih i obrazovnih ustanova: britanskim Univerzitetom u Konventriju, Univerzitetom primenjenih nauka iz Ciriha, solunskim Centrom za istraživanja i tehnologiju i Tehničkim univerzitetom Berlin.

Realizacija projekta će, kako se navodi, trajati jednu godinu i očekuje se da će početi početkom oktobra ove godine.

“Učesnici projekta će izraditi detaljno obrazloženu studiju budućih istraživačkih potreba i prioriteta u sektoru transporta na nivou Evropske unije. Posebno će se obraditi tzv. megatrendovi koji utiču, ali će i u budućnosti oblikovati, teretne i putničke transportne sisteme. Uz to, u okviru projektnih aktivnosti, predviđen je i razvoj moćne internet platforme koja će predstavljati bazu znanja o svim najznačajnijim dostignućima u oblasti transporta do danas”, navodi se u saopštenju.

Saobraćajni fakultet je, navodi se, postao i deo još jednog važnog evropskog projekta u okviru programa Horizont 2020 (Horizon2020) koji će se baviti korišćenjem takozvanih Big Data tehnologija u transportu i logistici.

Članovi konzorcijuma na ovom projektu su pored Saobraćajnog fakulteta Tehnički univerzitet Minhen, Politehnički univerzitet Madrid, Univerzitet u Koventriju, Kraljevski institut za tehnologije, Stokholm, Bavarska akademija nauka i umetnosti. Projekat će početi početkom novembra 2017. godine i trajaće naredne dve godine.

“Učešće u značajnim međunarodnim projektima najbolje pokazuje da Saobraćajni fakultet spada u sam vrh naučnih i obrazovnih institucija iz oblasti saobraćajnog inženjerstva u Evropi”, izjavio je tim povodom dekan, profesor dr Nebojša Bojović, navodeći da ovakav oblik saradnje ima neprocenjivu vrednost za stručnu i naučnu zajednicu ali i za privredu i obrazovni sistem u Srbiji.

Saobraćajni fakultet u Beogradu do sada je uključen u šest iz programa Horizont po čemu prednjači među fakultetima iz Srbije.

Povezani članci

Han: Žeželjev most će doprineti jačanju veza i privrednoj saradnji

EWB

Šta je Transportna zajednica i kakav je njen značaj za Srbiju?

EWB

Transportna zajednica i CEFTA iznele predlog za neometani protok robe u regionu

EWB