fbpx
European Western Balkans
Politika

Saopštenje omladinskih predstavnika RYCO nakon smene predstavnika Srbije u UO RYCO

Regionalna kancelarija za saradnju mladih; PHOTO: RYCO

PRIŠTINA – Omladinski predstavnici, članovi Upravnog odbora Regionalne kancelarije za saradnju mladih (RYCO) uputili su zvanično saopštenje Vladama država Zapadnog Balkana, medijima, mladim ljudima iz regiona, prijateljima i partnerima RYCO-a nakon što je Vlada Srbije razrešila Milicu Škiljević sa dužnosti omladinskog predstavnika te države.

Vlada Srbije obavestila je sekretarijat RYCO-a o svojoj odluci uoči Devetog sastanka Upravnog odbora koji je trebalo da se održi u zgradi Parlamenta Kosova, s obzirom da je Kosovo preuzelo predsedavanje.

S tim u vezi, omladinski predstavnici odlučili su da upute saopštenje izržavajući žaljenje povodom odluke Vlade Srbije, ističući podršku svojoj bivšoj koleginici.

Kako su istakli u saopštenju, Škiljević je uvek bila posvećen i odgovoran član Odbora, zalažući se za najbolje interese mladih širom regiona, te im je bilo i drago kada je ona potvrdila svoje prisustvo na zakazanom sastanku na Kosovu.

“Želimo da podsetimo sve Vlade zemalja članica da RYCO nije osnovan kao platforma za ostvarivanje političkih ciljeva, već kao odgovor na potrebe mladih – da stvore bolji region sa više mogućnosti i podrške. Tu nema mesta za negativne posledice po rad naše organizacije, prouzrokovane bilateralnim ili bilo kakvim drugim nesporazumima”, poručili su Predstavnici zemalja članica RYCO-a. S tim u vezi pozivamo Vlade država članica da prepispitaju svoju posvećenost ovoj organizaciji kako bismo zajedno pronašli adekvatno rešenje za ovu nastalu situaciju”, napisali su predstavnici zemalja članica RYCO.

Kako su istakli, RYCO je jedini vidljiv rezultat Berlinskog procesa i oni su srećni što vide njegov brz i zdrav napredak. Žele da se razvoj nastavi sa ciljem promene naravia u regionu. Podsetilu da sve strukture RYCO-a moraju biti povezane i usaglašanje kako bi se vizija ostvarila. Nedavna situacija ih je zbog toga zabrinula.

“Zahtevamo od Vlada država članica da se ne mešaju u nezavisnost omladinskih predstavnika. Ko-menadžment koji se nalazi u samom srcu odlučivanja RYCO-a mora biti obezbeđen jer je to jedini način da se obezbedi kontinuitet u radu organizacije.

Mi, mladi, nastavićemo čvrsto da se borimo za zajedničku regionalnu agendu i vrednosti za koje se RYCO zalaže, gde su mladi prepoznati kao pokretači promena u društvi, a ne problem koji treba da se reši. Bolji region počinje sa tobom (omladinom) – slogan je RYCO-a”, piše u saopštenju omladinskih predstavnika.

Regionalna kancelarija za saradnju mladih (RYCO) formirana je u okviru Berlinskog procesa 2016. godine. Ovu regionalnu inicijativu pokrenula je Nemačka kao model pomoći Zapadnom Balkanu na putu pristupanja Evropskoj uniji.

Srbija, Crna Gora, Albanija, Bosna i Hercegovina, Severna Makedonija i Kosovo potpisnice su sporazuma o uspostavljanju Regionalne kancelarije za saradnju mladih.

U Zajedničkoj deklaraciji kojom je uspostavljen RYCO navodi se da je to regionalna organizacija koja za cilj ima nadgledanje i koordinisanje saradnje mladih širom regiona i da s tim u vezi regionalni karakter organizacije mora da se poštuje u potpunosti.

Upravni odbro RYCO-a potvrdio je Strateški plan u kome se naglašava je uloga Odbora da dokaže nepartijsku pripadnost organizacije ali odgovornost prema svim akterima. Njego cilj je promovisanje i sprovođenje regionalne perpsektive u svim aspektima posla.

U Dogovoru o zajedničkom formiranju RYCO-a jasno stoji da je to u potpunosti nezavistan institucionalni mehanizam za saradnju koji je formiran na vrednostima mira, međusobnog poverenja, razumevanja, poštovanju ljudskih prava, različitosti, saradnji, solidarnosti, toleranciji i poštovanju , gde se jasno ističe da je napredak u regionu moguć jedino zajedničkim naporima i akcijama.

Mladi iz regiona prihvatili su formiranje RYCO-a, potvrđujući poštovanje gore pomenutih vrednosti, učestvujući u programima i radeći u njegovim strukturama. Zato mladi očekuju da će Vlade donositi odluke u skladu sa obećanjima koje su dali i u skladu sa Zajedničkim ugovorom.

Prema Statutu RYCO, svaka strana ima dva jednaka predstavnika, jedan dolazi iz redova Vlade, drugi je omladinski predstavnik. On je u potpunosti nezavistan u svom radu i član je Upravnog odbora. Oni ne dobijaju instrukcije iz vlade. Omladinska agenda je jasna – raditi u interesu mladih širom regiona.

U odsustvu jasne posvećenosti Vlada i mladih da zajednički rade na regionalnom nivou, može se dovesti u pitanje postojanje i održivost samog RYCO-a.

Program i politika RYCO-a zasnivaju se na potrebama i interesima mladih. Sve odluke Upravnog odbora moraju da budu u skladu sa potrebama mladih. Nema prostora za delimično ili potpuno zloupotrebljavanje principa koji su usvojeni konsenzusom od strane učesnika za promociju sopstevnih interesa.

Povezani članci

Fridom haus: Srbija i Crna Gora ne pripadaju kategoriji demokratija

EWB

Silva: Srbija bi mogla da otvori bar jedno poglavlje do juna

EWB

„Žan Mone format“ ne može da reši političku krizu u Srbiji

EWB