fbpx
European Western Balkans
Politika

Saradnja nije samo obaveza iz procesa integracija, već je suštinski interes

Crnadak i Joksimović; Foto: Tanjug / Dragan Kujundžić

BEOGRAD – Ministar evropskih integracija Jadranka Joksimović i ministar inostranih poslova BiH Igor Crnadak potpisali su danas Sporazum o saradnji Srbije i BiH u oblasti evropskih integracija (EI), a ministri su se složili da potpisivanje ovog sporazuma vodi ka stabilizaciji odnosa u regionu.

Joksimović je rekla da je Srbija percipirana kao lider regiona u oblasti evropskih integracija, te da je obaveza i odgovornost Srbije da svojim iskustvom, znanjem i podrškom pomogne drugima koji nisu stigli tako daleko na evropskom putu.

“Važno je da se ne stvara neko lažno negativno takmičenje svih u regionu. Ako nas već posmatraju kao region, dajte da radimo sve što možemo da izvučemo najbolje za svoje zemlje iz tog procesa integracija”, rekla je Joksimović nakon potpisivanja sporazuma.

Dodaje, da Srbija smatra da BiH, uz sve probleme koje postoje, treba da ima podršku na evropskom putu, te da je ovakva vrsta saradnje dobar signal za dodatnu stabilizaciju odnosa između dve zemlje, kao i za ceo region.

“Ovaj sporazum o saradnji se ne svodi samo u tehničkom smislu na proces integracija, on znači i pojačanu koordinaciju i saradnju u oblasti kretanja ljudi, robe, kapitala. Imamo značajnu spoljnotrgovinsku razmenu, što se na neki način unapređuje kroz ovaj sporazum”, navela je Joksimović.

Ona je istakla značaj prekograničke saradnje Srbije i BiH u okviru koje pogranične opštine – Zlatiborskog, Kolibarskog, Sremskog i Mačvanskog okruga iz Srbije i severoistoka BiH, zajednički pripremaju projekte, a za period od 2014. do 2020. dobijeno je 14 miliona evra bespovratnih sredstava koji su doprineli boljem životu stanovništva na lokalu.

“To su projekti održivog razvoja,biodiverziteta, zaštite životne sredine, upravljanje kulturnim nasleđem…To su stvari koje naši građani na lokalu vide i tako osećaju konkretne rezultate integracija”, rekla je Joksimović.

To su teme koje zanimaju građane, rekla je ministar, jer države će oko visokih političkih tema na bilatertalnom nivou nastojati da postignu dogovor, na regionalnom nivou ćemo pomagati BiH u procesu EI.

Joksimović je ukazala da svi sporazumi i okviri regionalne saradnje kao obaveze iz procesa EI padaju u vodu ako nema suštinske političke volje. I nije, prema njenim rečima, EU ta koja bi trebalo da nas natera na saradnju – mi to sami moramo da uradimo zbog nas, dijaloga i razvoja.

Vreme je da pokažemo da region nije samo neki izvor nestabilnosti, kako nas neki u EU doživljavaju, jer region ima važne resurse koji mogu da doprinesu i EU i našim građanima, rekla je ona.

Joksimović je navela da je Srbija ovakav sporazum potpisala sa Makedonijom i Crnom Gorom, kao i da je inicijativa za potpisivanje ovog sporazuma ponuđena Albaniji od koje nije dobijen odgovor.

Ministar inostranih poslova BiH Igor Crnadak rekao je da je sporazum vrhunac saradnje Srbije i BiH kada je u pitanju glavni zajednički spoljnopolitički cilj, članstvo u EU.

“Ovo je i vrhunac nesebične podrške koju u poslednje vreme dobijamo od Srbije kada su u pitanju evropske integracije. Pre osam godina je BiH bila lider, došlo je do zastoja sve do 2014. godine kada su se stvari promenile, danas je svima jasno da je Srbija lider u regionu i zato nam je ova podrška veoma značajna”, rekao je Crnadak.

Ističe da saradnja nije samo obaveza, već nešto što je dobro za obe zemlje.

“Očekujem da ovaj sporazum što pre stavimo u funkciju, mi očekujmo da uz ovu podršku Srbije dođemo do statusa kanidata, određivanja datuma za početak pregovora. Vrata su nam otvorena, ali mi smo svesni da je najveći posao na nama i na našim institucijama”, kazao je Crnadak.

On je dodao da se ovakvim sporazumima stvara percepcija da region postaje sve više region saradnje i zdravog rivaliteta, a ne konflikta.

“Mislim da je pre svega važno da sve što radimo usmerimo ka običnom čoveku. Sve visoke političke teme su nebitne, ako ne uspemo da efekte toga transferišemo na dobrobit ljudi u svakodnevnom životu i mislim da taj stav delimo sa Srbijom”, rekao je Crnadak.

Povezani članci

Unapređenje administrativnih kapaciteta i vladavine prava ključni za sprovođenje reformi u poglavljima 1 i 3

EWB

Bilčik: Radićemo „na terenu“ čim zdravstvena situacija dozvoli

EWB

Predstavljen predlog akta o promeni Ustava, dolazak Venecijanske komisije krajem septembra

EWB