fbpx
European Western Balkans
Izdvojeno Video

[Video] Saradnja sa Zapadom se medijski marginalizuje

BEOGRAD – Realnost je da Srbija sarađuje sa Zapadom i sa NATO, a to se medijski marginalizuje, a veliča se u tabloidima saradnja s Rusijom, kaže spoljnopolitički komentator Milan Mišić.

Mišić je naglasio da su investicije sa Zapada milijardu i po evra, a iz Rusije 80 miliona.

“Niko ne traži od nas da raskinemo odnose s Rusijom, već da se izbalansira percepcija tih odnosa. Podsetimo se naslova iz tabloida o NATO, da nam ubija decu, a Putin nam isporučluje rakete.”

On ističe da srpsko rukovodstvo uviđa potrebu saradnje sa Zapadom, a podseća i da je Vučić rekao da bez saradnje sa SAD ne možemo da rešimo nijedan problem.

“Ji je pomenuo nazadovanje demokratije, kontrolu štampe, što EU Vučiću nije pominjala. EU nije izvršila pritisak na Srbiju, jer je raspoloženje prema Uniji u opadanju, pa imamo najavu uvođenja nečega što liči na vize, pa eto prepuštamo to SAD”, smatra Mišić.

Koordinatorka Nacionalnog konventa o Evropskoj uniji Nataša Dragojlović kaže da su stavovi američke strane poznati, a da nije jasno šta je naša strana rekla u dijalogu sa Jiem i da se zato sada spekuliše. Ona smatra da je poruka Hojta Brajana Jia jasna.

“Američki diplomata se pita kako su predstavljeni rezultati saradnje s EU koja je uložila najveća sredstva u reforme, kako je moguće da je percepcija građana takva, pošto građani vide Rusiju kao najvećeg donatora i prijatelja broj jedan.”

Ona objašnjava i da je EU je bila prilično diskretna u izražavanju toga koliko je novca u Srbiju uložila, s druge strane, oni koji promovišu interese Rusije imaju bolju strategiju, bolje su organizovani, ne prezaju od bilo čega, imaju pristup medijima, a koriste jezik koji narod bolje razume, objašnjava ona.

“Sad svoju moć zasnivaju na realnoj politici, koriste poziciju tvrde moći i slie. EU je sila u nastajanju, ona nastoji da igra ulogu svetskog aktera, koristi meku moć – pregovore, ubeđivanje, diplomatiju. Koristi svoje vrednosti da privuče partnere. Han je rekao da oni nemaju ništa protiv naših prijateljstava, ali ako to ne remeti evropski okvir.”

Dragojlović smatra da Srbija ne zna šta su joj spoljnopolitički prioriteti i da se zato stvara konfuzija kod stranih partnera.

“Izostanak odgovora ostavlja prostor za spekulacije, da svako tumači na svoj način. To nije dobra poruka. Mislim da se usklađuje poruka koja treba da bude upućena i unutra i spolja, te poruke često nisu iste, često su i suprotne, jedna za mnjenje druga za partnere. Sada ta poruka mora biti ista”, rekla je ona.

Nataša Dragojlović podseća i da nam nedostaje strategija spoljne politike, koja bi bila predložena od Vlade Srbije i usvojena u Skupštini i koja bi kristalisala šta usu interesi Srbije.

Povezani članci

Novaković: Srbija će morati da odluči gde pripada

EWB SCREENING

Šta znači punopravno učešće Srbije u Erazmus+ programu?

Vukašin Živković

Od bajke na papiru do čelične braće u nevolji – medijski prikaz prijatelja Srbije u vreme pandemije

Maja Bjeloš