fbpx
European Western Balkans
Analize Izdvojeno

Saradnja Srbije i NATO u 2018. godini: Retrospektiva

Vučić i Stoltenberg; Foto: NATO

Još uvek tekuća godina donela je dalje intenziviranje saradnje Srbije i NATO i pozitivne poruke rukovodstva obe strane po pitanju njenog daljeg unapređenja. Srbija nije članica NATO, ali blisko sarađuje sa Alijansom putem učešća u Partnerstvu za mir, ratifikovnja većeg broja sporazuma koji taj odnos definišu i pospešuju, kao i putem učešća u međunarodnim vojnim vežbama. U ovom tekstu navodimo neke od najvažnijih događaja koji ilustruju tu saradnju u godini na izmaku.

Platinasti vuk 2018

“Platinasti vuk 2018” je međunarodna vežba koja je se realizovala 22. juna 2018. godine u bazi Jug kod Bujanovca. Na vežbi su učestvovali oko 500 oficira, podoficira i vojnika oružanih snaga prvenstveno NATO članica i zemlje regiona: Sjedinjenih Američkih Država, Ujedinjenog Kraljevstva, Ujedinjenih Arapskih Emirata, Bosne i Hercegovine, Bugarske, Mađarske, Rumunije, Crne Gore i Srbije.

Vežba se izvodila po temama  „Taktike, tehnike i procedure u multinacionalnim operacijama – neubojito oružje“ i „Operacija očuvanja mira“ gde su pripadnici vojski zemalja učesnica uvežbavali upotrebu se nesmrtonosnog oružja, procedurama, radnjama i postupcima prilikom angažovanja u multinacionalnim operacijama u međunarodnom okruženju.

NATO samit – Zapadni Balkan je od velike važnosti

Ovogodišnji NATO samit, koji je bio održan 11 i 12. jula u Briselu, protekao je itekako u klimi nepoverenja i nesigurnosti u budućnost Alijanse. Međutim, i pored toga lideri su uspeli da se dogovore da osnažuju saradnju u okviru NATO-a.

U Deklaraciji sa Briselskog samita koju su usvojili šefovi država članica, Zapadni Balkan je ocenjen kao region od „strateškog značaja što odražava duga istorija saradnje“. U deklaraciji, šefovi država su zauzeli politiku „otvorenih vrata“ i formalno pozvali Makedoniju da započne pregovore o pristupanju NATO-u, a kao preduslov je navedena implementacija Prespanskog sporazuma.

Deklaracija je pozdravila stalno rastuću saradnju sa Srbijom i dali podršku dijalogu koji se vodi sa Prištinom. Zamenica generalnog sekretara NATO-a, Roza Getemiler je navela da „NATO ne provocira Srbija i ne tera je da se pridruži Alijansi“.  Istovremeno navedeno je da će NATO ostati na Kosovu kroz KFOR i nastaviti u saradnji sa Prištinom i EU da doprinosi zaštiti i bezbednosti.

Platinasti lav 2018

Srbija je avgusta 2018. godine učestvovala u još jednoj NATO vežbi nazvanoj „Platinasti lav 2018“. Vežba je održana bugarsko-američkoj vojnoj bazi kod Novog Sela, a u vežbi su učestvovali 700 vojna lica iz SAD, Srbije, Crne Gore, Albanije, Rumunije i Ujedinjenog Kraljevstva.

Vežba je bila na nivou bataljona, a cilj vežbe je bilo jačanje interoperabilnosti, kao i bolje razumevanje nacionalne taktike, tehnika i procedura partnerskih zemalja. Zanimljivo je da su tokom vežbe srpski i bugarski vojnici „očistili“ javnu zgradu od terorista, kao i evakuisali „povređene“ vojnike uz pomoć Kugar helihoptera.

Air Solution 2018

Između 18. i 21. septembra 2018. godine, po peti put je održana međunarodna vazduhoplovna vežba „Air Solution 2018“. Vežbu su organizovali zajedno srpsko i rumunsko Ratno vazduhoplovstvo u vazdušnim prostorima Srbije i Rumunije, a predstanici Nacionalne garde američke države Ohajo su imale status posmatrača.

U vežbi su učestvovale jedinice lovačke, lovačko-bombarderske i transportne avijacije i helikopterskih jedinica angažovanih na zadacima traganja i spasavanja. Izvršavani su zadaci kontrole i zaštite vazdušnog prostora, rešavanje kriznih situacija u vazdušnom prostoru u graničnom pojasu između dve zemlje kao i zadatke vazduhoplovne podrške i traganja i spasavanja.

Srbija 2018. i poseta Jensa Soltenberga Srbiji

U Mladenovcu je 8. oktobra 2018. godine počela međunarodna terenska vežba „Srbija 2018“ u organizaciji Ministarstva unutrašnjih poslova – Sektora za vanredne situacije i Evroatlantskog koordinacionog centra za vanredne situacije Organizacije Severnoatlantskog ugovora (NATO EADRCC).  U pitanju je najveća vežba civilne zaštite koju je NATO organizovao zajedno sa nekom zemljom. U vežbi su učestvovali 2000 učesnika iz 38 zemalja koji su zajedno sa pripadnicima Ministarstva odbrane i Vojske Srbije uvežbavali upravljanje u vanrednim situacijama.

Tom prilikom Srbiju je posetio i generalni sekretar NATO-a Jens Soltenberg, koji je zajedno sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem otvorio ove vežbe. Istog dana su obojica su prisustvovali na posebnom događaju uoči Beogradskog bezbednosnog foruma (BSF). Obojica lidera su ukazala na važnost okupljanja različitih zemalja i spojiti civile i vojsku u borbi protiv prirodnih katastrofa.

Stoltenberg je takođe naglasio da je zapadni Balkan prošao dugačak put, da ima jači ekonomski rast, da se implementiraju važne reforme i da su budžeti uravnoteženi, ali je nazvao regionalnu trgovinu, ekonomsku saradnju i povezanost kao preduslove za iskorenjivanje nepoverenja i nacionalističkih retorika u regionu.

REGEX 2018

U Centru za obuku putem simulacija u beogradskoj kasarni „Banjica 2“ u periodu od 15. do 19. oktobra održana je multinacionalna komandno-štabna vežba podržana računarskim simulacijama „REGEX 18“.

Cilj vežbe je da bio da se poboljša interoperabilnost u oblasti obuke i razvoja sposobnosti oružanim snagama zemalja regiona, članicama NATO-a i Programa Partnerstvo za mir. Na vežbi su osim pripadnika Vojske Srbije učestvovali i pripadnici Specijalne antiterorističke jedinice MUP-a, predstavnici kancelarije UN-a u Beogradu, UNICEF-a, UNHCR, OEBS-a, Crvenog krsta i oko 60 pripadnika oružanih snaga iz 15 zemalja.s

Šesta beogradska NATO nedelja

U Beogradu je tradicionalno, po šesti put organizovana Beogradska NATO nedelja u organizaciji Centra za evroatlantske studije.  Glavne teme ove konferencije su bile planovi za saradnju između Srbije i NATO-a, glavni zaključci sa NATO Samita uz poseban osvrt na Zapadni Balkan, procena stabilnosti i bezbednosne situacije na Zapadnom Balkanu, uključujući postignuća i šanse politika Evropske unije i evroatlantskih integracija i izazovi koji prate pregovore Beograda i Prištine i uticaji na regionalnu stabilnost potencijalnog sveobuhvatnog multidimenzionalnog sporazuma, a učestvovali su brojni predstavnici nevladinih orgnaizacija, NATO-a i vojske Srbije, a među njima je bio i novi načelnik generalštaba Vojske Srbije, Milan Mojisilović.

„Svesni smo da su odnosi Srbje i NATO-a delikatni i opterećeni prošlošću – o tome imamo različita mišljenja i to je realnost. Ali imamo obavezu i odgovornost da zajedničkim snagama obezbedimo stabilnost“, rekao je naveo je ministar spoljnih poslova Ivica Dačić u uvodnom obraćanju. On je podsetio da je Srbija opredeljena za dalji razvoj odnosa sa Alijansom, ali i da želi da ona ostane u kontekstu vojne neutralnosti.

Novi komandant KFOR-a

Krajem oktobra, došlo je do smena komandanta KFOR-a. Novi komandant je postao general-major Lorenco D’Adario koji je smenio general-majora Salvatora Kuočija. D’Adario je završio Vojnu akademiju u Napulju, a usavršavao se u Ujedinjenom Kraljevstvu. Bio je u operacijama u severnom Iraku i Somaliji devedesetih godina, a 1999. godine bio je član operacije Zajednički zaštitnik na Kosovu, gde gde se vratio 2003-2004. kao deo operacije Odlučni poduhvat. Od 2015. godine je bio šefa odeljenja za politiku i planiranje italijanskog generalštaba sve do preuzimanja nove dužnosti.

„Posvećenost NATO-a Kosovu traje mnogo godina i NATO trenutno nema nameru da menja ili smanjuje misiju KFOR-a na Kosovu, kao što ni Alijansa nema planove za stalno prisustvo na Kosovu“, izjavio je istog meseca odlazeći komandant Kuoči u intervjuu za European Western Balkans.

Formiranje vojske Kosova

Nakon izglasavanja promena zakona koje su se ticale transformacije Bezbednosnih snaga Kosova, čelnici Alijanse su pozvali na smirenost i uzdržanost, dok su naglašavali da KFOR ostaje jedini garant mira na Kosovu. Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg izjavio je da je odluka o usvajanju tri zakona kojima se inicira tranzicija Kosovskih snaga bezbednosti (KBS) u kosovske oružane snage doneta uprkos zabrinutosti koju je izrazio NATO i da “žali zbog te odluke“.

„Iako je tranzicija KSB-a u principu stvar na kojoj Kosovo treba da odluči, mi smo jasno stavili do znanja da je taj potez neodređen. NATO podržava razvoj KBS-a u okviru trenutnog mandata. Sa promenom mandata, Severnoatlantski savet će sada morati preispitati nivo angažmana NATO-a u BSK-u, rekao je Stoltenberg.

Povezani članci

Lajkert: Zapadni Balkan nije na rubu već u središtu Evrope

EWB

Mekalister: Nadam se da će istraga o rušenju u Savamali uskoro dati rezultat

EWB

Važno je održati dinamiku procesa pristupanja i nakon EU izbora

Ivan Vejvoda