fbpx
European Western Balkans
Društvo

Šarčević: Budućnost EU i regiona počiva na snažnoj ekonomiji

Obeležavanje 30 godina Erazmus programa; Foto: Tanjug / Sava Radovanović

BEOGRAD – Postojanje Zapadnobalkanske platforme za obrazovanje i obuke izuzetno je značajno za saradnju zemalja u regionu, razmenu iskustava i znanja u oblasti obrazovanja i istraživanja, kao i za naše buduće pristupanje EU, izjavio je danas ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Mladen Šarčević.

On je na otvaranju regionalnog ministarskog sastanka o obrazovanju, obuci, nauci i istraživanju, a povodom obeležavanja 30 godina EU programa Erazmus, rekao da budućnost EU i zemalja regiona počiva na snažnoj ekonomiji, koja se zasniva na znanju i inovacijama.

Zato, kaže, fokus naše saradnje treba da bude na osnaživanju naših ekonomija putem ulaganja u inovacije i korišćenja svih naših istraživačkih potencijala.

Ministar, koji je skup otvorio sa šefom Delegacije EU u Srbiji Semom Fabricije, naveo je da je u prethodnom periodu najintenzivnija saradnja ostvarena u oblasti visokog obrazovanja i da su u okviru programa Tempus i Erazmus+ razvijeni mnogi regionalni projekti.

Podsetio je da je od 2014. godine u okviru programa Erazmus+ visokoškolskim ustanovama u Srbiji odobreno više od 26 miliona evra.

U okviru projekata Izgradnja kapaciteta u visokom obrazovanju, od 2014. godine region Zapadnog Balkana imao je 49 odobrenih projekata, vrednih više od 43 miliona evra, navodi ministar.

Kada je reč o projektima Kreditne mobilnosti, odobreno je 912 projekata vrednih više od 60 miliona evra.

Platforma Zapadnog Balkana za obrazovanje i obuku i Platforma Zapadnog Balkana za istraživanje i inovacije su godišnji sastanci na visokom nivou u organizaciji Evropske komisije.

Ovogodišnji dvodnevni sastanak prvi put se održava u Beogradu.

Ministri obrazovanja i nauke Zapadnog Balkana će razgovarati o merama za dalje unapređenje regionalne saradnje u obrazovanju, nauci, istraživanju i inovacijama.

Evropski komesar za obrazovanje, kulturu, omladinu i sport Tibor Navračič rekao je da je ministarska platforma Zapadnog Balkana, od nastanka 2012. godine, postala dragocena tradicija jer pruža jedinstvenu priliku za razmenu mišljenja o obrazovnim sistemima u regionu i njihovim glavnim prioritetima i izazovima.

“Danas kada proslavljamo 30. godišnjicu programa Erazmus, istakao bih da 33 zemlje učestvuju u programu Erazmus + koji omogućava saradnju sa stotinama zemalja širom sveta, uključujući sve zemlje Zapadnog Balkana”, rekao je Navračić.

Šef delegacije EU u Srbiji Sem Fabrici rekao je da EU pomaže zemljama regiona da sprovedu reforme u cilju stvaranja boljeg obrazovnog okruženja, koje može odgovoriti na izazove socijalnog i ekonomskog rasta i podsticati društveni razvoj, socijalno uključivanje i izglede za pristupanje EU.

Naveo je da je EU, samo u Srbiji, od 2003. godine bespovratno uložila 80 miliona evra za podršku reformi obrazovanja i više od 100 miliona evra za podsticanje inovacija, konkurentnosti, istraživanja i razvoja.

Pored toga, dodaje, kroz program Erazmus + podržava srpske studente i profesore pružajući stipendije i mogućnosti za programe razmene na univerzitetima u Evropi i šire.

Erazmus+ je program EU za pružanje podrške projektima saradnje u oblasti obrazovanja i obuke, omladine i sporta u kome Srbija uspešno učestvuje.

Za projekte u okviru ovog programa, visokoškolskim ustanovama u Srbiji od 2014. do sada je odobreno više od 26 miliona evra, više nego bilo kojoj drugoj zemlji u regionu Zapadnog Balkana.

Osim toga, više od 5.000 profesora i studenata iz ustanova visokog obrazovanja u Srbiji je učestvovalo u kratkoročnim programima razmene na univerzitetima u celoj Evropi i šire.

Povezani članci

Reljić: Zapadni Balkan sve dalje od Evropske unije

EWB

Veliki jaz između sredstava koje iz EU dobijaju države članice i Zapadni Balkan

EWB

Zašto se traži da Ministarstvo pravde povuče predložene amandmane na Ustav?

EWB