fbpx
European Western Balkans
Politika

Sastanak Joksimović-Šib: Spremno pet pregovaračkih pozicija, intenzivan rad na drugim

Tomas Šib i Jadranka Joksimović; Foto: Ministarstvo za evropske integracije

BEOGRAD – Ministarka za evropske integracije Jadranka Joksimović razgovarala je danas sa ambasadorom Nemačke Tomasom Šibom o evropskim integracijama Srbije i nastavku međusobne saradnje u tom procesu, efektima reformi koje se tokom pristupnih pregovora sprovode, situaciji u regionu, bilateralnim odnosima i drugim aktuelnim temama.

Joksimović je potvrdila našu posvećenost evrointegracijama, uprkos zamoru koje države članice iskazuju prema proširenju EU.

S tim u vezi, informisala je ambasadora da pored pregovaračkih pozicija za poglavlja: 9 (finansijske usluge), 4 (slobodno kretanje kapitala), 2 (slobodno kretanje radnika), 14 (transport) i 21 (trans-evropske mreže) radimo intenzivno i na pripremi drugih. Očekujemo da tokom rumunskog predsedavanja Savetom EU otvorimo neka od njih, čime bi se, kako je rekla, potvrdio i kredibilitet politike proširenja.

Joksimović i Šib složili su se da su reforme u poglavljima 23 i 24 – pravosuđe, borba protiv kriminala i korupcije, manjinska prava, medijske slobode suštinske i navažnije za društvo. Obavestila je da je u toku revizija Akcionih planova za poglavlja 23 i 24, čime će se, u rokovima na realističniji i precizniji način, definisati buduće aktivnosti Vlade u ovim oblastima.

Joksimović je podsetila da je Vlada prihvatila i uvažila sve preporuke Venecijanske komisije oko Ustavnih amandmana u oblasti pravosuđa i sprovela transparentan i inkluzivan proces javne debate i da u toku godine očekujemo da i Parlament zaokruži taj proces.

Ambasador Tomas Šib naglasio je da je za Nemačku značajan dalji rad i napredak u okviru vladavine prava.

Uočen je napredak i Nemačka očekuje još intenzivniji rad na zakonodavnom okviru i implementaciji u ovoj oblasti, posebno u okviru reforme pravosuđa, medijskih sloboda i borbi protiv korupcije.

Rekao je da će Nemačka nastaviti da podržava evrointegracije Srbije – zasnovane na ispunjenju kriterijuma. Istakao je da su Srbija u Nemačka uspostavile odnos pouzdanog partnerstva baziranog na otvorenosti i iskrenom dijalogu.

Na sastanku je ocenjeno da su odnosi dve države na visokom nivou, da postoji obostrana opredeljenost za jačanje sveukupne saradnje, da je Nemačka značajan ekonomski i politički partner Srbije i važna podrška u procesu evropskih integracija.

To nabolje ilustruje podatak da je u poslednjih 15 godina, ta država opredelila više od 1,8 milijarde evra bespovratnih sredstava za brojne razvojne projekte u našoj zemlji.

Povezani članci

Mandić: Nema oblasti u kojoj smo više nazadovali nego u pravosuđu

EWB SCREENING

Ključna uloga medija u izgradnji pluralističkog i modernog društva

EWB

Rama za Politiko: Srbija neće u EU pre Albanije, za to im je potrebna magija

EWB