fbpx
European Western Balkans
Politika

Sastanak lidera EU i Zapadnog Balkana 23. juna u Briselu

Evropski savet, Foto: Evropska unija

BRISEL – Lideri Zapadnog Balkana sastaće se sa liderima Evropske unije na sastanku  23. juna u Briselu, saopšteno je sinoć iz Evropskog saveta.

Cilj okupljanja je “promovisanje pojačanog angažmana EU i Zapadnog Balkana”. Iako je ranije bilo najava da bi Francuska koja predsedava Evropskom unijom mogla organizovati Samit EU-Zapadni Balkan u junu na kraju predsedavanja, ipak doneta je odluka da se lideri zemalja regiona ugoste u prostorijama Evropskog saveta u Briselu.

Predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel izneo je u sredu tokom zasedanja Evropskog ekonomskog i socijalnog komiteta predlog reforme politike proširenja EU na Zapadni Balkan, tako da proces postane “brži, postepen i reverzibilan”. Prema njegovim rečima, partnerima na Zapadnom Balkanu treba ponuditi socijalne i ekonomske prednosti već tokom pregovora o pristupanju Evropkoj uniji, umesto da benefiti, kao do sada, dolaze tek na kraju procesa.

 

Šarl Mišel predlaže reformu politike proširenja: Proces mora da bude brži, postepen i reverzibilan

Podsećamo, prošle nedelje Visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost Đuzep Borelj organizovao neformalnu večeru za lidere regiona i poručio da ja angažman Evropske unije na Zapadnom Balkanu ostaje strateški prioritet i najvažniji spoljnopolitički instrument.

Povezani članci

Povratak Jadranke Joksimović – dobila funkciju u Vladi Srbije

EWB

Valstrom i Soini sa državnim vrhom Srbije

EWB

Žiofre o reformi pravosuđa: Svaki zakon je efikasan u skladu sa stepenom njegovog sprovođenja

EWB