fbpx
European Western Balkans
Pregovori

Sastanak Merkel-Marković: Poštovanje teritorijalnog integriteta prilikom integracija

Duško Marković, Angela Merkel; Foto: Služba za odnose s javnošću Vlade Crne Gore

PODGORICA – Nemačka kancelarka Angela Merkel održala je juče sastanak sa predsednikom Vlade Crne Gore Duškom Markovićem, prilikom kog je ponovila nemačko zalaganje za evropsku budućnost Zapadnog Balkana, uz rešavanje međusobnih konflikata i poštovanje teritorijalnog integriteta.

Izrazivši zadovoljstvo postignutim rezultatima Crne Gore u zaokruživanju članstva u NATO savezu i visokim stepenom konkretizacije u pregovorima o pristupanju Evropskoj uniji, kancelarka Merkel je poručila da je današnji razgovor jasna potvrda evropske perspektive Crne Gore i Zapadnog Balkana, polazeći od teritorijalnog integriteta svih država, ne u zavisnosti od vremenskih okvira, nego od ispunjavanja uslova za članstvo.

Ona je naglasila da je važno da se prekinu svi bilateralni konflikti da bi se mogla otvoriti mogućnost saradnje u okviru Evropske unije. U tom smislu, Merkel je navela da je vođen razgovor o pitanjima na kojima još treba raditi u Crnoj Gori, iz oblasti vladavine prava, borbe protiv korupcije i organizovanog kriminala.

Potvrdivši spremnost Nemačke da pruži Crnoj Gori savetodavne usluge u nastavku procesa, kancelarka je naglasila: „Iz današnjeg razgovora sam stekla utisak da Crna Gora ima veliku ambiciju da bude uspešna, a Nemačka je za tu evropsku perspektivu i tu ćemo pomoći, a ne stvoriti neke prepreke“.

Zahvalivši se kancelarki Merkel i nemačkoj vladi na sveukupnoj podršci Crnoj Gori na planu ostvarenja njenih spoljnopolitičkih prioriteta i ukupnih evrointegracionih ambicija, premijer Marković je naglasio da Nemačka, kao ključni partner za Crnu Goru i region, dobro razume potrebe njegove države i vidi neupitnu budućnost celog regiona u Evropi. U tom kontekstu, premijer Marković je ocenio da je Berlinski proces „oplemenio našu evropsku viziju i našu evropsku perspektivu, unapredio dijalog u regionu i pomogao nam da izgradimo kapacitete i sposobnosti da i sami rešavamo otvorena pitanja a da ih ne donosimo samo na sto našim partnerima.“

Govoreći o bilateralnoj saradnji na političkom nivou, predsednik Marković je rekao: „Crna Gora je spremna da primenjuje i poštuje standarde kada je upitanju razvoj demokratije i političkog sistema. U tom smislu smo otvoreno govorili o nedostacima i slabostima u ovom trenutku a koji se tiču borbe protiv organizovanog kriminala i korupcije: jačamo institucije, dajemo im dodatnu snagu da na tom planu urade više i da vladavina prava ne bude ograničenje za razvoj Crne Gore i njenu evropsku perspektivu. Ja lično i ova Vlada smo spremni da napravimo još dodatni iskorak u tom pravcu i zatražili smo i ekspertsku podršku od kancelarke i dobili tu podršku danas i verujem da ćemo imati brzo savetničku poziciju u nekom od naših resora koji se bave pitanjima borbe protiv organizovanog kriminala i korupcije“.

Povezani članci

Danijelson: Nova poglavlja dokaz jake EU perspektive za Srbiju

EWB

Tržište alkoholnih pića: Različiti standardi u Srbiji i EU

EWB

Otvoreno Poglavlje 9: U interesu Srbije da ubrza reforme

EWB