fbpx
European Western Balkans
Društvo

Sastanak Merkelove sa OCD bio “sadržajan i iskren”, potvrdio važnost civilnog društva u regionu

Sastanak Angele Merkel sa članovima civilnog društva; Foto: Bundeskanzlerin

Tokom svoje poslednje posete Zapadnom Balkanu kao nemačka kancelarka, Angela Merkel se osim sa liderima regiona, sastala se i sa predstavnicima organizacija civilnog društva u regionu. U fokusu njene posete bile su teme povezane sa Berlinskim procesom, inicijativom koju je nemačka kancelarka pokrenula 2014. godine. Podsećamo, civilno društvo bilo je aktivno uključeno u Berlinski proces od 2015. godine.

Iako je sastanak održan iza „zatvorenih vrata“, neki od učesnika za EWB kažu da je sastanak bio iskren, ali i da je pokazao važnost organizacija civilnog društva u regionu.

Sonja Liht, predsenica Fondacije BFPE za odgovorno društvo, za EWB kaže da je razgovor sa kancelarkom bio sadržajan i iskren, nimalo kurtoazan.

„Ona je zaista htela da čuje naša mišljenja o stanju u našem regionu kao i Berlinskom procesu, koji sasvim sigurno vidi kao deo svoje zaostavštine. Uverena sam, nakon razgovora sa nama a i svega što je izgovorila na susretima sa medijima u Beogradu i Tirani, da će ona uložiti napor da se nastavi podrška tom procesu“, kaže Liht.

Liht naglašava da će se nastavak tog procesa pre svega ogledati u jačanju zajedničkog regionalnog tržišta i sprovođenju Zelene agende za Zapadni Balkan, za šta su, kako kaže, neophodni vladavina prava i demokratske institucije u koje građani imaju poverenja.

„Želim da naglasim da sam uverena da je organizovanjem sastanka i kako ga je vodila kancelarka pokazala da joj je stalo do snažnog i odgovornog civilnog društva na Zapadnom Balkanu“, kaže Liht.

Jeta Krasnići ispred Kosovskog demokratskog instituta (KDI) kaže da veoma ceni to što je kancelarka Merkel u svojoj oproštajnoj turniji dala značaj sastanku sa predstavnicima OCD iz šest zemalja Zapadnog Balkana.

Prema njenima rečima, civilno društvo moglo je tokom sastanka da podeli svoje viđenje o razvoju u njihovim zemljama, regionalnoj saradnji, pristupanju ali i dijalogu Kosova i Srbije.

„Po mom mišljenju, ovaj sastanak potvrdio je važnu ulogu civilnog društva. Nadam se da će se i u budućnosti organizacije civilnog društva posmatrati kao važni akteri u našim društvima i da će konsultacije sa ovim sektorom biti sastavni deo i unutrašnjih politika država Zapadnog Balkana“, kaže Krasnići.

Ardijan Hačkaj, izvršni direktor Centra za saradnju i razvoj iz Tirane, izjavio je za EWB da je nemačka kancelarka veoma upućena u svaku od situacija i aktera u regionu.

„Angela Merkel pokazala je veliku posvećenost napretku regiona u reformama i članstvu na putu ka EU, ali je i veliku pažnju posvetila predstavnicima civilnog društva“, zaključio je Hačkaj.

Nemačka kancelarka Merkel sastala se 2015. godine odvojeno sa predstavnicima civilnog društva za Zapadnog Balkana. Tada je iz Srbije sa Angelom Merkel razgovaralo više predstavnika civilnog društva iz Srbije. Ovog puta, nije poznat način na koji je izabran samo jedan predstavnik civilnog društva iz Srbije, a o ishodima sastanka civilni sektor nije obavešten.

Povezani članci

Nacionalni konvent o EU: Osuđujemo pozive na zabranu festivala “Mirdita, dobar dan”

EWB

Debata: Bez formiranja ZSO neće biti ni uspeha francusko-nemačkog predloga

EWB

Mala i srednja preduzeća pokretači razvoja na lokalu

EWB