fbpx
European Western Balkans
Dijalog Beograda i Prištine Evropa Некатегоризовано

Sastanak ministara spoljnih poslova u Beču: Kosovo i dalje u fokusu

Ministri spoljnih poslova; Foto: Council of the European Union

BEČ – Prestonica Austrije bila je danas domaćin neformalnom sastanku ministara spoljnih poslova članica EU, ali i zemalja Zapadnog Balkana. Prisustvovali su i Visoka predstavnica EU za spoljne poslove i bezbednosnu politiku Federika Mogerini, Evropski komesar za pregovore o proširenju Johanes Han i izvestilac Evropskog parlamenta za Srbiju Dejvid Mekalister.

Ministri su razgovarali o efikasnom multilateralizmu i pravnom globalnom poretku kao ključnim prioritetima Evropske zajedničke spoljne i bezbednosne politike. Jedna od glavnih tema bilo je i moguće rešenje odnosa Kosova i Srbije razmenom teritorija. Zvaničnici Unije ostali su neodređeni po ovom pitanju, dok su neki od ministara zauzeli jasniji stav.

Han i Mogerini: Podrška pregovorima bez detaljnih stavova

Komesar Han je uoči sastanka ocenio da je donošenja nove Strategije o proširenju na Zapadni Balkan u februaru ove godine otvorilo pozitivnu dinamuku u regionu. On je kao primere naveo rešavanje spora oko imena između Grčke i Makedonije kao i dogovor o razgraničenju između Crne Gore i Kosova.

”Takođe postoji i nova dinamika u rešavanju spora između Srbije i Kosova”, poručio je Han.

Prethodno, Han je na tviteru napisao: “Na liderima Srbije i Kosova je da nađu rešenje za dve zemlje. Napredak postoji, ali je još rano govoriti o detaljima. Jasno je da svako rešenje mora da doprinese miru i stabilnosti u regionu Zapadnog Balkna”.

Visoka predstavnica Mogerini izrazila je nadu da će dijalog Beograda i Prištine moći da se finalizuje do kraja mandata aktuelne Evropske komisije, te poručila da će EU podržati svako rešenje do kojeg dođu dve strane, a koje je u skladu sa međunarodnim pravom i pravom EU.

Federika Mogerini; Foto: Council of the European Union

“Mogu preneti da sam kod ministara regiona, sa kojima smo razgovarali o pitanjima saradnje sa EU, videla jasnu snažnu podršku dijalogu i privrženosti i angažovanosti predsednika Aleksandra Vučića i Hašima Tačija u delikatnoj fazi”, rekla je Mogerini.

Ona je kazala da postoji mogućnost da se konačno reši jedan od najkomplikovanijih i teških konflikata pun posledica po ceo region, koji i dalje postoji u Evropi.

Šefica evropske diplomatije pomenula je da su teme razgovora bile i predstojeći izbori u Bosni i Hercegovini i referendum u Makedoniji.

Ona je izrazila nadu da će ishod izbora u BiH omogućiti nastavak rada na reformskoj agendi, a kad je reč o Makedoniji poručila je da EU u potpunosti podržava sporazum koji su Makedonija i Grčka postigli u vezi s imenom makedonske države.

Pacoli protiv korkcije granica; Dačić: Nisam siguran da je Kosovo za dogovor

Kosovski ministar inostranih poslova Bedžet Pacoli izjasnio se u Beču protiv ideje korekcije granice Kosova i ocenio da je rešenje u uspostavljanju zajedničke ekonomske zone. On se na ovaj način uskladio sa dogovorom kosovskih stranaka u vladi i opoziciji postignutom na jučerašnjem nenajvljenom sastanku.

Pacoli je kazao da ne treba da imamo podele na osnovu etničke pripadnosti, jezika, vere i svega drugog, već da moramo zajednički da živimo, i da treba da se posvetimo privredi.

“Moramo da se potrudimo da pronađemo instrumente kako bi najbrže mogli da poboljšamo standard života građana”, objasnio je Pacoli.

Dodao je da treba raditi na osiguranju boljeg života, sigurnosti, boljem obrazovanju, jer, kako ističe, tu ima prostora za rad, a ne na granicama.

“Umesto da delimo ili razmenjujemo teritorije, dajte da se dogovorimo da na toj teritoriji uspostavimo slobodnu ekonomsku zonu. Time bi sigurno privukli investicije, i time poboljšali životni standard građana. Ljudi treba da razmišljaju o ekonomiji, boljem životu, jer kada je privreda u bolem stanju nestaju sve političke tenzije”, rekao je on.

Pacoli je takođe kazao da podržava dijalog i Tačija, istakavši da je to važno za Kosovo kako bi postalo članica međunarodnih organizacija.

Kritikovao je ministra spoljnih poslova Srbije Ivicu Dačića i naveo je da Dačić navodno troši ogromne pare da zemlje povlače priznanje nezavisnosti Kosova.

“Garantujem da nije nijedna zemlja povukla priznanje. Moraju da nas obaveste da nas više ne priznaju, a nismo dobili kao našeg glavnog partnera, koji je važan za našu ekonomiju, obaveštenja. Dačić je puštao lažne vesti”, rekao je on.

Ivica Dačić; Foto: Council of the European Union

Dačić je, dolazeći na sastanak, izjavio da je Srbija posvećena pronaleženju kompromisnog rešenja između Beograda i Prištine za rešenje pitanja Kosova i dodao da je još rano govoriti o tome kada će to biti i da li će do toga doći.

“Nisam siguran da i druga strana to želi”, rekao je Dačić dodajući da smatra da bi dogovor bio u najboljem interesu i srpskog i albanskog naroda.

Ministri zauzeli različite stavove

Ministar spoljnih poslova Albanije Ditmir Bušati izjavio je da se nada da će dijalog Beograda i Prištine o normalizaciji odnosa biti okončan sporazumom o, kako kaže, međusobnom priznanju i pravno obavezujućim sporazumom.

Nemački šef diplomatije Hajko Mas izrazio je oprezan stav. On je poručio da je vrlo skeptičan kada je reč o razmeni teritorija.

“Smatramo da to može otvoriti previše starih rana u narodu i zato smo veoma skeptični”, kaže Mas.

Ministar spoljnih poslova Finske Timo Soini smatra da pitanje moguće razmene teritorija između Srbije i Kosova može biti rizično ukoliko se dobro ne primpremi.

“Pitanje je komplikovano, ratna istorija je teška i moramo biti oprezni da ne napravimo nove probleme”, kaže Soini.

Stav po ovom pitanju izneo je i Teodor Meleskanu, ministar spoljnih poslova Rumunije, jedne od zemalja EU koje nisu priznale Kosovo. “Mislim da je najbolje rešenje postizanje međusobnog razumevanja između Srbije i Kosova. To će pomoći i ostalim zemljama koje nisu priznale Kosovo da dođu do konačne odluke”, rekao je on.

Povezani članci

Britanski poslanici opet glasali protiv plana o Bregzitu

EWB

Lajčak: Za postizanje sveobuhvatnog sporazuma potrebno vreme jer on treba da reguliše sva otvorena pitanja

EWB

Prvi preliminarni rezultati evropskih izbora do kraja večeri

EWB