fbpx
European Western Balkans
Politika

Sastanak ministara u Sarajevu: Srbija je na dobrom reformskom putu, prioritet EU

Sastanak ZB6; Foto: Delegacija EU u BiH / Twitter

SARAJEVO – U Sarajevu je danas počeo neformalni sastanak šefova diplomatija “zemaja zapadnbalkanske šestorke”, na kojem učestvuje potpredsednik Vlade Srbije i šef srpske diplomatije, Ivica Dačić, koji je u svom obraćanju poručio da je dobro poznato da je članstvo u EU spoljnopolitički prioritet nase zemlje, koja je na dobrom reformskom putu.

Dobar reformski put Srbije potvrđuju i neki pokazatelji, rekao je Dačić i dodao da je, na primer, u četvrtom kvartalu prošle godine stopa nezaposlenosti iznosila je 14,3 odsto, te da je u istomperiodu, realni rast BDP, u odnosu na isti period prošle godine bio 2,5 odsto.

U poslednje tri godine, naveo je šef srpske diplomatije,Srbija je uspela da dovede u ravnotežu dve ekonomske linije – rashode i prihode, zahvaljujući čemu smo imali budžetski suficit od 12 odsto BDP, a planirani deficit je bio 1,7 odsto.

Zahvalivši domaćinu, BiH kolegi Igoru Crnadaku, na organizaciji ovog skupa, Dačić je izrazio lično zadovoljstvo kada je, kako je rekao, u dokumentu Evropske komisije posvećenom proširenju EU na Zapadni Balkan, koji je objavljen 6. februara pročitao da je Srbija jedna od učesnica iz regiona koja ima perspektivu da u celini bude spremna za članstvo u EU 2025.

“Drago mi je što je ovakvo viđenje ocenjeno kao ambiciozno, jer je to prava reč koja odražava težnje za uspehom i priznanjem a kao takva, ona je podsticajna i konstruktivna”, rekao je.

Budući da je u pomenutom dokumentu navedeno da će dostignuća svih zapadno-balkanskih učesnica na evropskom putu biti ocenjivana na objektivan način i pojedinačno, Dačić je, kaže, uveren da će ambicija Srbije na putu ka punopravnom članstvu u EU, nastaviti da nas podstiče da napredujemo, usavršavamo se, stičemo nova znanja, da se ne mirimo sa onim što već imamo, nego da radom i predanošću stremimo ka onom što želimo.

Govoreći o debatama koje se vode u današnjem formatu, Dačić je istakao da su se „Berlinski proces“ i „Zapadnobalkanska šestorka“ evidentno profilisali kao formati kroz koje podstičemo i produbljujemo saradnju u regionu zapadnog Balkana, što je prepoznato i u dokumentu EK o proširenju, koji je jedna od tema našeg današnjeg sastanka.

“Izgleda mi da je najčešće upotrebljavana kovanica u njemu – ‘dobrosusedski odnosi’, rekao je Dačić podsetivši da je za ovu, kako je rekao, neophodnost suštinski važno za Zapadni Balkan u celini.

Istakao da čvrsto veruje da je izgradnja dobrosusedskih odnosa, pravi način da region postane stabilan, prosperitetan i da građani u njemu imaju kvalitetniji i bolji život u svim segmentima.

“Možda ne dovoljno brzo, možda ne u potpunosti efikasno, ali evidentni su napori svih nas da povezivanje i saradnju, podignemo na viši nivo. Navešću samo jedan primer koji je do pre izvesnog vremena bilo teško zamisliti da je izvodljiv. Naime, u Beogradu je 9. marta ove godine potpisan Memorandum o razumevanju sa našim kolegama iz Hrvatske o rekonstrukciji pruge Beograd-Zagreb. Rekonstrukcijom će putovanje između dve prestonice biti skraćeno za oko četiri sata. Očekujemo da će ove godine biti završena projektna dokumentacija, a naredne godine će početi radovi koji bi trebalo da budu okončani za dve do tri godine”, naveo je.

Ovaj projekat je, ističe, važan za region u celini, kako zbog prevoza putnika, tako i prevoza tereta, budući da se pruga nalazi na koridoru 10.

Veruje da će ovaj projekat, pored izgradnje „Auto-puta mira“ biti jedan od ključnih elemenata infrastrukturnog povezivanja, od ključnog značaja, kako za Srbiju, tako i za region Zapadnog Balkana u celini.

Srbija je, istakao je, zahvalna partnerima sa Zapadnog Balkana, kao i članicama EU, na podršci Beogradu da dobije sedište Sekretarijata Transportne zajednice.

Ministar je uverio i da različite institucije a posebno državni organi Srbije, veoma pažljivo analiziraju uslove koji su pred nas postavljeni kako bi u što kraćem roku postali deo EU. Kao predstavnik koji dolazi iz Beograda, ne mogu da ne pomenem – citiram: “Bez efikasne i sveobuhvatne normalizacije odnosa Beograda i Prištine kroz dijalog koji predvodi EU, ne može biti dugoročnog mira u regionu. Sveobuhvatni pravno obavezujući dokument o normalizaciji je hitno potreban i suštinski važan kako bi Srbija i Kosovo napredovale na svom evropskom putu”.

Povezani članci

Bilčik: Bojkot nije put, potrebni su nam svi proevropski glasovi u parlamentu

EWB

Liht: Nije dovoljan telefonski poziv, potrebni razgovori Srbije i Makedonije

EWB

Mogerini: Ono što se dogodilo ne sme se ponoviti

EWB