fbpx
European Western Balkans
Dijalog Beograda i Prištine

Sastanak predstavnika Beograda i Prištine zakazan za 27. jun u Beloj kući

Bela kuća; Foto: Wikimedia Commons

VAŠINGTON – Specijalni izaslanik predsednika SAD Ričard Grenel objavio je juče na Tviteru da je dobio uverenja od vlada Kosova i Srbije da će privremeno zaustaviti kampanju povlačenja priznanja, odnosno zahteva za članstvo u međunarodnim organizacijama, kako bi se 27. juna sastali u Beloj kući.

“Sjajne vesti! Dobio sam uveravanja od vlada Kosova i Srbije da će privremeno zaustaviti kampanje povlačenja priznanja i zahteve za članstvo u međunarodnim organizacijama kako bi se susreli u Vašingtonu, u Beloj kući 27. juna i raspravljali o dijalogu”, naveo je Ričard Grenel.

Istakao je da će se, ako neka od strana ne bude zadovoljna razgovorima 27. juna, vratiti na status kvo.

“Kao što smo uporno govorili, moramo najpre da obezbedimo ekonomski rast. To je fokus. Radujem se ovim razgovorima”, naveo je Grenel.

Nekoliko minuta kasnije, kako prenosi RTS, na Tviteru se oglasio i kosovski predsednik Hašim Tači.

“Vođstvo i podrška SAD su ovek bili odlučujući za prosperitet Kosova. Stoga, pozdravljam poziv da se nastavi dijalog o normalizaciji odnosa pod vođstvom specijalnog izaslanika predsednika Trampa”, objavio je Tači.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić će tri dana pre dijaloga u Vašingtonu boraviti u Moskvi, na Paradi pobede, gde će se sastati sa predsednikom Vladimirom Putinom, prenose mediji.

Kancelarija Evropske unije na Kosovu potvrdila je da će specijalni izaslanik EU Miroslav Lajčak sutra u Prištinu “doneti datume” za nastavak dijaloga pod posredovanjem EU i nije komentarisala najavu specijalnog američkog izaslanika Ričarda Grenela da će se predstavnici Srbije i Kosova sastati 27. juna u Vašingtonu, piše Koha.

“Ne komentarišemo aktivnosti drugih. Lajčak će biti sutra u Prištini da razgovara o modalitetima i on donosi datume nastavka dijaloga posredovanog od Evropske unije, procesa koji je od početka dao stvarne rezultate za ljude na Kosovu”, rekla je za Kohu portparolka kancelarije EU na Kosovu Dinka Živalj, prenosi Kosovo onlajn.

Povezani članci

Arifi: Srbija da sprovede sporazume, Kozarev: Priština sahranjuje dijalog

EWB

Borelj: EU mora više da se angažuje u posredovanju između Beograda i Prištine

Tanjug

Stano: Netačne spekulacije da će EU sutra predstaviti nacrt sporazuma Beograda i Prištine

EWB