fbpx
European Western Balkans
Politika

Sastanak Saveta za saradnju Srbije, Bugarske, Grčke i Rumunije

Sleva nadesno: Premijer Rumunije Mihaj Tudose, premijer Bugarske Bojko Borisov, predsednik Srbije Aleksandar Vučić i premijer Grčke Aleksis Cipras; Foto: Tanjug / Rade Prelić

BEOGRAD – Danas je u Beogradu održan sastanak između premijera Rumunije Mihaija Tudosea, premijera Bugarske Bojka Borisova, premijera Grčke Aleksisa Ciprasa i predsednika Srbije Aleksandra Vučića u okviru Saveta za saradnju pomenutih zemalja, gde se razgovaralo na više tema u cilju poboljšanja regionalnih odnosa.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je tom prilikom da trgovinska razmena Srbije sa Rumunijom, Grčkom i Bugarskom raste i da je sa premijerima te tri zemlje razgovarao o tome kako da Srbiju “nešto brže” približimo Evropskoj uniji.

Sve to je veoma važno za budućnost, stabilnost, mir i predvidljivost celog regiona, ocenio je on.

Vučić je naveo da ovi sastanci, koji su počeli nedavno u Varni, predstavljaju izraz stalne saradnje četiri zemlje a nastaviće se sastankom u Bukureštu.

“Rezultat svih naših političkih razgovora je činjenica da imamo povećanje svih brojeva u trgovinskoj razmeni” rekao je predsednik Srbije.

Borisov: Ništa nije bolje za Balkan od EU

Premijer Bugarske, zemlje koja od početka iduće godine na šest meseci predsedava EU, Bojko Borisov istakao je danas u Beogardu da nema boljeg puta za Balkan od EU.

Borisov je naglasio da je postavljen zajednički cilj da predsedavanje Bugarske EU bude posmatrano kao balkansko predsedavanje.

U tom kontekstu Bugarska se, prema njegovim rečima, u EU oslanja na podršku Grčke, Rumunije, ali i Austrije, koja u drugoj polovini iduće godine predsedava Uniji.

Sastanke četiri balkanske zemlje, kako je dodao, ne treba porediti sa Višegradskom grupom.

„Ne želimo da kopiramo nikoga, niti da idemo nečijim putem“, poručio je Borisov.

On je ukazao da je Bugarska članica NATO, ali je u svakom slučaju predana Evropi i EU, kao i da nema boljeg puta za Balkan od EU.

Borisov je naglasio da saradnja zemalja na Balkanu pomaže Evropi, ali ukazuje da i dalje na Balkanu postoje mesta gde se zapaljive stvari nisu rešile.

Rekao je da se mora rešiti i problem Skoplja, pomogne Evropskoj komisiji i Briselu da donese prave odluke, bez ultimatuma i nametanja nečega.

Cipras: 2018. mogla bi da bude prekretnica za širi Balkan

Grčki premijer Aleksis Cipras kaže da naredna godina može da bude prekretnica za širi Balkan, te da će to biti prekretnica za evropsku perspektivu Zapadnog Balkana i Srbiju.

“Naredna godina može da bude i prekretnica za širi Balkan, imaćemo i bugarsko predsedavanje, a moj prijatelj Bojko želi da to bude velika stvar, da bude zaista balkansko predsedavanje i Grčka će u tome igrati veliku ulogu”, rekao je Cipras.

On je dodao da će sledeća godina godina biti godina pozitivnih dešavanja u Evropi.

“Evropa razgovara o unapređivanju zakonodavnog okvira, koji je zbir njenih nesavršenosti, a sa ciljem da bude jača, da se suoči sa budućim izazovima i krizma. Verujem, da će to biti prekretnica za evropsku perspektivu Zapadnog Balkana i Srbiju, naravno”, podvukao je Cipras.

Rekao je i da će 2018. biti ključna i presudna za različita pitanja u ovom regionu, i u tom smislu, dotakao se odnosa sa Makedonijom, rekavši da će naredna godina možda doneti nešto pozivitno, ako nova makedonska vlada odluči da preduzeme korake napred, za rešavanje problema.

On je govorio i o saradnji “balkanske četvorke”.

“Naš četvorica smo uvereni da moramo da idemo napred, da preduzimamo hrabre korake, da ostvarimo još jaču saradnju, kako bismo učinili da 2018. bude prekretnica za naše zemlje, balkanski region i EU i, pre svega, za naše građane, jer njih želimo da zaštitimo”, rekao je Cipras.

Tudose: Nastojaćemo da olakšamo put Srbije ka EU

Premijer Rumunije Mihaij Tudose izjavio je danas u Beogradu da su i Rumunija i Bugarska i Grčka opredeljene da Srbiji pomognu i olakšaju joj put u Evopsku uniju, te poručio da je njen ulazak u Uniju “samo formalnost”.

Govoreći o evropskim integracijama Srbije, Tudose je rekao da su granice Srbije sa EU granice sa Grčkom, Bugarskom i Rumunijom, a da se integracija ostvaruje kroz zajedničke infrastrukturne projekte, kulturnu saradnju koja već postoji sa tim zemljama.

“Da olakšamo put, pomognemo i usmerimo Srbiju kako bi se stvorio zvaničan status Srbije kao člana Unije”, rekao je Tudose.

Prihvaćen je, kaže, i poziv da se održi satanak održi početkom marta u Bukureštu, a onda u maju ponovo u Grčkoj.

“Ove četiri zemlje imaju probleme, a naravno ne postoji problem koji se ne može rešiti, za svaki postoji više rešenja, a ovakav skup je koristan da uskladimo rešenja i pronađemo zajedničko”, rekao je Tudose.

Povezani članci

Joksimović: Srbija ima dodatne argumente za skeptične države članice, zaslužujemo oba klastera

EWB

Oland: Izražena volja za približavanjem Evropi

EWB

Petrič: Srbija na dobrom putu

EWB