fbpx
European Western Balkans
Politika

Sastanak Saveta za SSP: Dobar momentum za evropske integracije, važno sprovesti reforme u oblasti vladavine prava

Konferencija za medije nakon sastanka Saveta za SSP; Foto: Twitter

BRISEL – Visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost Đuzep Borelj poručio je danas na zajedničkoj konferenciji s premijerkom Srbije Anom Brnabić da će od napretka u oblasti vladavine prava i normalizacije odnosa s Kosovom zavisiti brzina pristupnih pregovora.

Obraćajući se medijima nakon sastanka Saveta za stabilizaciju i pridruživanje Srbije i EU, Borelj je poručio da u Evropi nema mesta za poricanje genocida i slavljenje radnih zločinaca. Govoreći o susedskim odnosima u regionu, Borelj je rekao da oni koji slave ratne zločine ili zločince ili javno ih podržavaju, kao i oni koji prete stabilnosti u procesu pomirenja u regionu treba da znaju da to nije u skladu sa evropskim vrednostima.

Te principe smo podelili s premijerkom Srbije i sigurni smo da će Srbija nastaviti da korača evropskim putem”, rekao je Borelj, prenosi FoNet.

Visoki predstavnik EU naglasio je da je u slučaju Srbije na delu “dobar momentum”, s obzirom na to da je u decembru otvoren novi pregovarački klaster, kao i da su građani na nedavno održanom referendumu podržali predložene izmene Ustava.

“Važno je da se taj momentum očuva, i to tako što će biti sprovedene reforme u oblasti vladavine prava i slobode medija. One nisu važne kako bismo bili zadovoljni mi u Briselu, već kako bi se poboljšao kvalitet života u Srbiji”, rekao je Borelj.

Pohvalio je i to što je spoljna politika Srbije u poslednje vreme u većoj meri usklađena sa EU. Kada je reč o dijalogu Beograda i Prištine, naglasio je da je potrebno obezbediti brz napredak u procesu normalizacije, i to u primeni ranije postignutih sporazuma i napretku ka sveobuhvatnom, pravno obavezujućem dogovoru.

“Očekujemo od Kosova i Srbije da ostvare napredak kada je reč o obavezama koje su preuzeli i koje tek treba da ispune”, rekao je Borelj i pozvao obe strane da stvore odgovarajuću atmosferu za dijalog i da se uzdrže od unilateralnih poteza i izjava.

Najavio je da će sledeće nedelje u Prištinu otputovati izaslanik EU za dijalog Miroslav Lajčak i pomoćnik zamenika državnog sekretara SAD Gabrijel Eskobar, koji će “raditi na tome da se pregovori nastave, s obzirom na veću uzdržanost koju Priština pokazuje prema nastavku dijaloga”.

Savet za stabilizaciju i pridruživanje zamišljen je kao format sastanka u kom su sa jedne strane predstavnici svih zemalja članica EU koje predvodi šef evropske diplomatije, a sa druge strane je delegacija Srbije koju predvode premijerka i resorna ministarka. Sastanak ima za cilj da se napravi presek stanja u pregovorima i da se razgovara o ukupnim odnosima Srbije i Evropske unije

Premijerka Ana Brnabić složila se s Boreljom da je na delu dobar “momentum” za evrointegracije, i to tako što je otvoren pregovarački Klaster 4 a u oblasti vladavine prava, kako je rekla, napravljen “revolucionarni pomak” na referendumu za promenu ustava.

“Taj momentum ne smemo da izgubimo, nećemo čak ni da pravimo pauzu, bez obzira na izbore – već smo razgovarali sa udruženjima poput Društva sudija Srbije i Udruženja tužilaca, i napravili smo ‘koaliciju za vladavinu prava’ radi izmene seta pravosudnih zakona. To je kompleksan posao, dugotrajan, trebaće nam mnogo vremena i dskusija, ali moramo odmah da nastavimo sa tim”, rekla je Brnabić. 

Istakla je da Vlada u ovoj godini planira da radi zajedno sa državama članicama EU i Evropskom komisijom kako bi u junu bio otvoren još jedan pregovarački klaster – Klaster 3.

“Želimo da pripremimo još jedan klaster za otvaranje do kraja godine, a videćemo kako će proći izbori i ko će imati odgovornost da nadalje vodi proces evrointegracija Srbije”, rekla je Brnabić.

Na konferenciji je učestvovao i evropski komesar za proširenje Oliver Varhelji, koji je izjavio da se nada da će do kraja francuskog predsedavanja Uniji, odnosno do kraja juna, biti postignuta saglasnost za otvaranje još jednog pregovaračkog poglavlja.

Kada je reč o izborima u Srbiji, naglasio je da važno da izbori budu slobodni i fer, i da na njima svi uzmu učešće, kako bi, kada se okončaju, Srbija mogla brže da ispunjava svoje obaveze u oblasti evrointegracija.

Varhelji je takođe istakao važnost toga što je u decembru otvoren upravo klaster koji se odnosi na Zelenu agendu.

Na pitanje novinara o iskopavanju litijuma u Srbiji, protestima koji su tim povodom organizovani i eventualnom pritisku EU da se takva iskopavanja nastave, Brnabić je odgovorila da o tome nije bilo reči na današnjem sastanku.

“Pitanje iskopavanja litijuma biće deo šire nacionalne debate, a mi ćemo na kraju krajeva slušati naš narod i šta ljudi misle, a pozvaćemo i sve stručnjake da učestvuju u toj debati i da čujemo kako da koristimo ili da ne koristimo bogatstva koja nam je priroda dala”, rekla je Brnabić.

Visoki predstavnik EU Borelj je dodao da su takve odluke u nadležnosti nacionalnih vlada, a da EU samo očekuje od zemalja kandidata za članstvo da se pobrinu da takve odluke budu u skladu sa politikama EU kada je reč o zaštiti životne sredine i upravljanja otpadnim vodama.

Povezani članci

Haradinaj: Zbog poređenja Kosova i Katalonije teže do ZSO

EWB

Izvodljivo izdvajanje sredstava iz lokalnih budžeta za medije

EWB

AFET i LIBE: Vladavina prava ostaje ključni element u procesu pristupanja EU

EWB