fbpx
European Western Balkans
Dijalog Beograda i Prištine

Sastanak Tačija i Vučića završen brzo i bez pomaka

Vučić, Mogerini i Tači; Foto: Twitter / Maja Kocijančič

BRISEL – Predsednik Kosova Hašim Tači je današnji sastanak sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem u Briselu, uz posredovanje Visoke predstavnice EU Federike Mogerini, ocenio “najtežim u poslednjih šest godina”.

“Sastanak na nivou predsednika bio je kratak, mogu reći veoma težak. Možda najkraći i najteži od svih sastanaka u poslednjih šest godina. Ali naša posvećenost evropskoj budućnosti je ozbiljna i odgovorna”, rekao je Tači.

“Srbija i dalje vidi Kosovo kao deo svoje teritorije. Predsednik Vučić i Srbija moraju shvatiti da je Kosovo suverena država. Mi ćemo raditi na postizanju konačnog sporazuma koji će biti dobar obe zemlje, ali će tu biti još većih poteškoća u narednim danima i mesecima”, zaključio je.

Ipak, kazao je da i “dalje vidi svetlo na kraju tunela”, mada će, dodaje, to “biti izuzetno teško”.

Vučić je, u kratkoj izjavi novinarima posle sastanka, rekao da današnji razgovori svakako nisu bili laki i da postoje dve stvari oko kojih su se dogovorili.

“Jedna je da razgovore nastavimo, da pokušavamo da tražimo zajednički imenitelj kompromisog resenja i druga stvar je da čuvamo mir i stabilnost u odnosima između Beograda i Prištine”, rekao je Vučić.

Na pitanje novinara da li će prihvatiti nezavisnost Kosova, predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je:

“Upravo takav tip razgovora imam na svakodnevnoj bazi – da li ćemo postići kompromis, kakvo bi bilo kompromisno rešenje…Jedino kompromisno rešenje koje nam nude sve kosovske političke strane, pogotovu Hašim Tači i svi ostali, jeste uvek samo priznavanje nezavisne države Kosova. To tako ne funkcioniše”, rekao je Vučić.

U kratkom saopštenju Evropske službe za spoljne poslove navodi se da su “Visoka predstavnica i dva predsednika razmotrili napredak načinjen u razgovorima o okviru za pravno obavezujući sporazum o sveobuhvatnoj normalizaciji odnosa između dve strane. Oni su se dogovorili da se ponovo sastanu za nekoliko nadelja i nastave posao.”

Povezani članci

Nacionalni konvent o rešenju za Kosovo: Prioriteti mir, bezbednost, EU integracije

EWB

Lajčak razgovarao sa Vučićem o dijalogu sa Prištinom i pomoći EU Srbiji

EWB

Hodžaj: Dijalog u junu,mogao bi da se završi do kraja godine

EWB