fbpx
European Western Balkans
Dijalog Beograda i Prištine

Sastanak u Vašingtonu ostao bez kosovskog predstavnika, Tači i Hoti otkazali

Bela kuća; Foto: Wikimedia Commons

PRIŠTINA – Premijer Kosova Avdulah Hoti objavio je danas da zbog situacije u Prištini nastale zbog optužnice Specijalnog tužilaštva protiv Hašima Tačija i Kadrija Veseljija, neće otići na sastanak koji je planiran za 27. jun u Beloj kući, prenosi KoSSev.

“Zbog nastale situacije u Prištini kao rezultat optužnice od strane Specijalnog tužilaštva, moram da se vratim u scvoju zemlji u postaram se o svemu”, napisao je Hoti na svom Tviter profilu.

On je dodao da je o tome obavestio i specijalnog izaslanika predsednika Donalda Trampa za dijalog Beograda i Prištine Ričarda Grenela.

Juče je u Hagu saopštenu da je Tužilaštvo Specijalnog suda za zločine na Kosovu, pre svega zločine OVK, podnelo Specijalizovanim većina na ispitivanje optužnicu kojom se Hašim Tači, Kadri Veselji i druga lica u deset tačaka terete za niz zločina protiv čovečnosti i ratnih zločina.

Prema navodima tužilaštva, Tači, Veselji i drugi optuženi snose krivičnu odgovornost za gotovo 100 ubistava. Koji se konkretni zločini stavljaju na teret ove grupe nije navedeno.

Optužnica je obelodanjena pre potvrde sudije zbog toga što je prema pravilima suda moguće ukoliko tužilac to smatra potrebnim u cilju istrage ili krivičnog gonjenja.

Kako je navedeno u jučerašnjem saopštenju, Tači i Veselji ometali su rad tužilaštva i sprovodili tajnu kampanju za ukidanje Zakona o Specijalizovanim većima.

Nakon saopštenja Tužilaštva, specijalni izaslanik predsednika Trampa za pregovore između Srbije i Kosova Ričard Grenel saopštio je da ga je predsednik Kosova Hašim Tači obavestio da planiranom sastanku sa predsednikom Srbije u Beloj kući neće prisustvovati.

Sastanak je bio planiran za 27. jun i na njemu je trebalo da se razgovara o nastavku dijaloga između Kosova i Srbije, uz posredovanje Ričarda Grenela.

Stejt department danas je saopštio da SAD veruju da je podnošenje predloga optužnice za ratne zločine protiv Tačija, Veseljija i drugih lica, koje je objavila kancelarija nezavisnog Specijalizovanog tužilaštva korak napred u procesu pmirenja na Zapadnom Balkanu.

Kako prenosi Glas Amerike, SAD su pozvale Specijalizovana veća Kosova i nezavisnu kancelariju Specijalnog tužilaštva da se pridržavaju svog mandata, dok slučaj napreduje kroz pravosudni sistem i ocenile da je iza ove objave proces koji traje 20 godina.

Povezani članci

Mekalister: Dobro je što je tema korekcije granica identično formulisana

EWB

Han se sastao sa kosovskim zvaničnicima i poslanicima “Srpske liste”

EWB

Borelj: Dijalog i njegov ishod propusnica za evropsku budućnost Srbije i Kosova

EWB