fbpx
European Western Balkans
Politika

Sastanci sa političkim strankama biće održani u naredna dva meseca

Vladimir Bilčik i Tanja Fajon; Foto: Tanjug / Tanja Valić

BRISEL – Posrednici u međupartijskom dijalogu sa Narodnom skupštinom, poslanici u Evropskom parlamentu Vladimir Bilčik i Tanja Fajon, kao i bivši evropski poslanici Knut Flekenštajn i Eduard Kukan završili su interne pripreme za fazu konsultacija u procesu međupartijskog dijaloga.

„Uspostavili smo robustne planove za naredna dva meseca, koji se sastoje od sastanaka sa liderima poslaničkih grupa, liderima opozicije, predstavnicima vlasti i drugim relevantnim akterima u Srbiji. Cilj je konsultovanje i razmena mišljena o prioritetima za dnevni red predstojeće runde međustranačkog dijaloga, kao i modaliteta angažovanja“, najavili su posrednici Evropskog parlamenta.

Dodaje se da faza konsultacija dolazi kao prirodan nastavak pokretanja druge faze međupartijskog dijaloga sa predsednikom Narodne skupštine Republike Srbije Ivicom Dačićem 1. marta 2021. godine.

„Tim za posredovanje će sa predsednikom Skupštine koordinisati naredne korake neophodne za uspešan i sadržajan dijalog. Proces međupartijskog dijaloga treba gledati kao platformu za konstruktivan dijalog između političkih protivnika, jer su saradnja i međusobno uvažavanje u pitanjima od nacionalnog interesa ključni za demokratiju“, navodi se u saopštenju.

Evropski parlament je 25. marta 2021. usvojio Rezoluciju o izveštajima Evropske komisije za Srbiju 2019-2020, koju je podržala velika većina članova Evropskog parlamenta. Usvojenom rezolucijom, Evropski parlament pozdravlja pokretanje druge faze uz posredovanje Evropskog parlamenta i daje snažan mandat posredničkom timu da nastavi da radi zajedno sa Narodnom skupštinom na izgradnji konsenzusa i poverenja širom političkog spektra.

Povezani članci

Junker: EU i dalje računa na Angelu Merkel

EWB

Mekalister sledeće nedelje u Beogradu sa liderima opozicije

EWB

Kovač: Srbiju čeka period ozbiljne nestabilnosti

EWB