fbpx
European Western Balkans
Politika

Sastankom evroparlamentaraca sa Narodnom strankom i Dverima završena pripremna faza dijaloga

Delegacije Narodne stranke pred sastanak sa poslanicima Evropskog parlamenta; Foto: FoNet

BEOGRAD – Konsultacije sa delom opozicije, u okviru međustranačkog dijaloga, nastavljene su danas, a u sedištu Delegacije EU u Srbiji sa poslanicima Evropskog parlamenta razgovarali su predstavnici Narodne stranke i Pokreta Dveri.

Predsednik Narodne stranke Vuk Jeremić izjavio je danas da je predstavnicima Evropskog parlamenta tokom sastanka predstavljen nacrt dokumenta koji bi mogao biti osnova za pregovore vlasti i opozicije o izbornim uslovima, kao i da je tekstualan pristup procesu preduslov da on bude uređen i ozbiljan, navodi se u saopštenju ove stranke.

Ako postoji istinska politička volja Evropske unije da se učini korak unapred, to će biti moguće, ukoliko se budu poštovale ustaljene forme i zakonitosti međunarodnog pregovaranja. Postoji razlika između pregovora na osnovu teksta i ‘pričaonica’ kakve smo imali u prošlosti”, poručio je Jeremić za N1

On je ocenio da je na današnjem sastanku važno utvrditi format pregovora o izbornim uslovima koji bi trebalo da počnu u junu, njegovo trajanje i način na koji će se eventualno dogovoreno primeniti.

Upitan o nastupu opozicije u četiri kolone u razgovorima sa evroparlamentarcima, Jeremić je odgovorio da se Narodna stranka od početka zalagala za jedinstven nastup opozicije koja je bojkotovala izbore u junu 2020. godine.

Predsednik Narodne stranke ponovio je da će ta partija bojkotovati izbore ukoliko oni ne budu “bar minimalno fer”.

Predsednik pokreta Dveri Boško Obradović izjavio je da će danas na konsultativnom razgovoru zahtevati da međustranački dijalog o izbornim uslovima hitno počne i da bude završen u junu kako bi ostalo šest ili devet meseci za ispunjenje uslova za slobodne izbore.

„Tema svih tema u tim budućim pregovorima je sloboda medija i sve ostalo za mene je drugostepeno. Poenta nije samo u ravnopravnim medijskim uslovima u mesec dana trajanja izborne kampanje već u kompletnom predizbornom periodu. Ovo se posebno odnosi na javne medijske servise i televizije sa nacionalnom frekvencijom, i na tome ću insistirati“, kazao je Obradović za list Danas. 

On je naglasio da će tražiti da se ispuni ono što je dogovoreno a što nije moguće, kako je ocenio, bez učešća opozicije u nekom prelaznom radnom telu koje bi kontrolisalo kompletan predizborni i izborni proces.

Podsećamo, Obradović se prošle nedelje sastao sa predstavnicima vlasti Srbije u dijalogu o izbornim uslovima u kojem učestvuje deo opozicije koji je odbio posredovanje Evropskog parlamenta.

Ovim sastankom završena je pripremna faza konsultacija sa svim zainteresovanim stranama, a kako je najavljeno, u petak će poslanici Evropskog parlamenta razgovarati sa predsednikom Narodne skupštine Ivicom Dačićem o nastavku procesa.

Povezani članci

Fabrici: EU ne žmuri na probleme na političkoj sceni Srbije

Tanjug

Kurti u autorskom tekstu za FAC: Brz dogovor sa Beogradom – dobar; dobar dogovor – bolji

EWB

Euractiv: Kosovo i vladavina prava ključni za brzinu evropskog puta Srbije

EWB