fbpx
European Western Balkans
Politika

Šausberger: Važno da Srbija bude stabilna, može u EU do 2025.

Franc Šausberger; Foto: Wikimedia Commons

BEČ – Specijalni savetnik Evropske komisije (EK) za zemlje kandidate, posebno Zapadni Balkan, Franc Šausberger ističe da Srbija ima dobre šanse da do 2025. postane članica EU.

Šausberger je, tokom diskusije na poziv Austrijskog društva za spoljnu politiku i UN (OeGAVN) u Beču, istakao da je veoma važno da je Srbija stabilna, jer je to zemlja lider u regionu.

„Ako Srbija nije stabilna, onda je ceo region u opasnosti“, upozorio je on.

Prema njegovim rečima, Srbija je na dobrom putu ka EU, i ima dobre šanse, sa Crnom Gorom da do 2025. postane članica Unije.

“Zapadni Balkan je deo Evrope i jednom će morati biti član. Evropska perspektiva je bitna, a Austrija u tome mora imati vodeću ulogu”, smatra Šausberger.

Govoreći o drugim zemljama regiona ukazao je da su na Kosovu vodeće ličnosti umešane “do koske” u korupciju i kriminal, da je Crna Gora na dobrom putu, u Makedoniji je, nakon intervencije evropskog komesara Johanesa Hana došlo do izbora, koji su sprečili dalju eskalaciju, a u Bosni je komplikovana državna struktura kriva za sporost i komplikovanost u donošenju odluka.

“Za budućnost je važno da se stvori zajednički regionalni ekonomski prostor sa oko 20 miliona stanovnika. To bi bio korak od ogromnog značaja, tako i za pripremu za članstvo u EU”, zaključio je austrijski istoričar.

Povezani članci

Fajon i Bilčik pozvali na smirivanje tenzija u Srbiji

EWB

[BSF] Danijelson: Jasna veza između normalizacije i pristupa EU

EWB

Evroposlanici: Ovo je dokument za diskusiju, a ne sporazum

EWB