fbpx
European Western Balkans
Politika

Savet EU će možda raspravljati o novoj metodologiji 25. februara, definitivno u martu

Evropski savet, Foto: Evropska unija

BRISEL – Savet za opšte poslove pri Savetu Evropske unije, sastavljen od ministara za evropske poslove država članica EU, možda će 25. februara raspravljati o predlogu nove metodologije proširenja Evropske komisije, izjavila je portparolka Evropskog saveta Liis Jaansalu za European Western Balkans.

U svakom slučaju, očekuje se da će Savet za opšte poslove i Evropski savet razgovarati o proširenju na svojim sastancima u martu, potvrdio je Evropski savet za naš portal.

Evropska komisija predstavila je 5. februara svoj predlog obnovljene metodologije proširenja, koji će države članice morati da odobre kako bi se primenio na zemlje kandidate.

Čak će Srbija i Crna Gora morati da daju saglasnost za primenu nove metodologije na njih.

Predsednik Francuske Emanuel Makron, čije je odbijanje da otvori pregovore o pristupanju sa Severnom Makedonijom i Albanijom u oktobru 2019. pokrenulo reformu procesa pridruživanja, izjavio je nedavno da proces mora biti jasan i reverzibilan, i da bi EU trebalo da bude u mogućnosti da „napusti proces ukoliko ne radi”.

“Kada budemo razgovarali u martu, videćemo šta Evropska komisija kaže, kakav su napredak postigle zemlje, i ako postoji poverenje da će uspeti, trebalo bi da možemo da započnemo pregovore”, rekao je Makron na Minhenskoj bezbednosnoj konferenciji.

Predlog Komisije uključuje mogućnost obustave pregovora u određenim oblastima ili uopšte ukoliko rezultati nisu zadovoljavajući, udruživanje pregovaračkih poglavlja u šest oblasti, odnosno klastera, koji bi se otvarali u celini, zatim veće angažovanje država članica EU i veći naglasak na osnovnim reformama – na vladavini prava, demokratskim institucijama i funkcionalnoj ekonomiji.

Povezani članci

Poslanici Evropskog parlamenta i Narodne skupštine o odnosima EU i Srbije u sredu

EWB

Rahoj ne dolazi na samit EU – Zapadni Balkan zbog Kosova?

EWB

[BSF] Fejt: Za EU budućnost Kosova moraju biti ispunjeni uslovi

EWB