fbpx
European Western Balkans
Evropa

Savet EU potvrdio postizanje sporazuma o Bregzitu, Mej i Junker sutra u Briselu

Zastave Velike Britanije i Evropske Unije; Foto: pixabay

BRISEL – Austrijski ministar za EU Geront Blumel kaže da je Savet ministra EU potvrdio da je postigunut dogovor o svim aspektima povlačenja Ujedinjenig Kraljevstva iz EU.

On je najvio da će finalni tekst o budućim odnosima EU i Britanije biti usvojen na samitu lidera EU 25. novembra u Briselu.

Austrijski ministar za EU Geront Blumel predsedavao je vanrednim sastankom ministra opštih i evropskoh polova EU.

Na sastanku koji je trajao manje od dva sata glavini pregovarač EU u razgovorima o Bregzitu, Mišel Barnije, obavestio je ministre o stanju u pregovorima sa Londonom.

”Prvi težak korak je urađen. Pregovori između EU i britanske premijerke Tereze Mej doveli su do dogovora. Uspeli smo da sačuvamo jedinstvo EU 27 tokom pregovora. Sada je pitanje je da li će ovaj dogovor biti potvrđen od strane parlamenta u Velikoj Btitaniji i u Evropskom parlamentu”, poručio je Blumel.

On je naglsio da je postignut kompromisni dogovor o svim aspektima povlačnja Ujedinjeniog Kraljevstva iz EU.

To, prema njegovim rečima, podrazumeva obezbeđena prava građana EU u UK i obratno, ali i sporazum o finansijskom poravanju, upravljanju, geograskim indikacijama.

Blumel kaže da se na sastanku Saveta razgovaralo i o okvirima političke delaracije o budućim odnosima EU i UK koji bi trebalo da bude usvojen na samitu EU lidera u nedelju 25. novembra u Briselu.

”Razlazi nikada nisu jednostavni, ali uvek je bolje kada se to dogodi na prijateljski osnovama. To je i najbolji način da se izgrade prijateljski odnosi za budućnost. Mi i dalje želimo Veliku Britaniju za važnog partnera u svim poljima u mnogim godina koje ce doći”, poručio je Blumel.

On je pozvao EU 27 da ostanu jedinstveni i da se do kraja pregovora zalažu za uredan izlazak Ujedinjenog Karaljevstva iz EU.

Britanska premijerka Tereza Mej sastaće se sutra uveče u Briselu sa predsednikom Evropske komisije Žan-Klodom Junkerom.

Njih dvoje će se sastati u okviru pregovora o izlasku Velike Britanije iz EU, prenosi Rojters.

Kako se navodi, jedna od tema razgovora biće odnosi Britanije i EU nakon Bregzita, saopšteno je iz kabineta britanske premijerke.

Povezani članci

Manfred Veber najavio kandidaturu za predsednika Evropske komisije

EWB

Istraživanje EU: Većina Poljaka želi da pomogne migrantima

EWB

Nova Evropska komisija: 27 kandidata, 8 potpredsednika, slede saslušanja u EP

Aleksandar Ivković