fbpx
European Western Balkans
Društvo

Savet EU usvojio sporazum između Srbije i Fronteksa o saradnji u upravljanju granicama

Frontex logo; Foto: Christian Charisius

BRISEL – Savet EU danas je usvojio dve odluke o zaključivanju sporazuma sa Crnom Gorom i Srbijom o saradnji u upravljanju granicama, između ove dve zemlje i Evropske agencije za graničnu i obalsku stražu (Fronteks).

„Bliska saradnja sa našim partnerima na Zapadnom Balkanu je od suštinske važnosti ako se želimo rešiti zajedničke migracione izazove sa kojima smo suočeni. Sporazumi o saradnji na upravljanju granicama koji su danas sklopljeni sa Crnom Gorom i Srbijom važan su deo naše ukupne evropske strategije“, rekao je Davor Božinović, potpredsednik Vlade i ministar unutrašnjih poslova Hrvatske, koja trenutno predsedava Savetom.

U saopštenju za javnost se navodi da će ovi sporazumi omogućiti Fronteksu da pomogne Crnoj Gori i Srbiji u upravljanju njihovim spoljnih granicama, obezbediti sprovođenje zajedničkih operacija i raspoređivanje timova u delovima ovih zemalja koji se graniče sa EU, u skladu sa sporazumom te zemlje.

Dodaje se da su ove aktivnosti usmerene na borbu protiv problema ilegalne imigracije, posebno naglih promena migracijskih tokova i prekograničnog kriminala i da mogu uključivati pružanje povećane tehničke i operativne pomoći na granici.

Sporazum će u Crnoj Gori stupiti na snagu 1. jula, dok postupak zaključivanja od strane Srbije još nije završen. Kada to bude slučaj, sporazum će stupiti na snagu i u Srbiji.

Prvi sporazum o saradnji na upravljanju granicom zaključen je prošle godine sa Albanijom, a slični statusni sporazumi parafirani su sa Severnom Makedonijom (2018) i Bosnom i Hercegovinom (2019) i čekaju finalizaciju.

Povezani članci

Organizacije civilnog društva osudile policijsku brutalnost i nasilje tokom protesta

EWB

Organizacije civilnog društva apeluju na Vučića da otkaže skup 26. maja

EWB

OCD: Skupština poligon napada na nezavisne medije i pojedince

EWB