fbpx
European Western Balkans
Politika

Savet Evrope: Srpske vlasti da poprave odnose sa opozicijom na lokalnom nivou

Savet Evrope; Foto: CoE

Zvanično saopštenje Kongresa lokalnih i regionalnih vlasti. Pročitajte i naš intervju sa Stefani Puarel, sekretatkom Kongresovog Komiteta za monitoring.

BEOGRAD – Komitet za monitoring Kongresa lokalnih i regionalnih vlasti sastao se u Beogradu 7. februara 2019, na poziv predsednika opštine Paraćin Saše Paunovića. Ovom prilikom, predsedavajućih Komiteta za monitoring, Len Verbek, zajedno sa izvestiocima za lokalnu i regionalnu demokratiju u Srbiji, Lucijom Kron i Serenom Šumaherom, sastali su se sa Brankom Ružićem, ministrom za državnu upravu i lokalnu samoupravu Srbije.

Tema diskusije bila je situacija sa lokalnom i regionalnom demokratijom u državi, kao i stanje primene preporuka Kongresa iz oktobra 2017. godine.

Len Verbek pohvalio je ratifikaciju Dopunskog protokola Evropske povelje o lokalnoj samoupravi, što je bila jedna od preporuka Kongresa. Podvukao je važnost usvajanja daljih mera u cilju primene svih preporuka Kongresa. Predsedavajući je takođe istakao potrebu da se poprave odnosi sa opozicijom na lokalnom nivou.

Ministar je naglasio da je reforma javne uprave jedan od vladinih prioriteta. Dodao je da je dobro funkcionisanje opština ključno za vladu i da građani treba da budu više uključeni u kreiranje politika.

Predsedavajući je pozdravio spremnost ministra da razmotri mogućnost uključivanja u post-monitoring dijalog sa Kongresom u cilju zajedničkog rada na primeni preporuka Kongresa iz 2017. godine. Ovo bi bio još jedan korak u jačanju vlade Srbije i Kongresa u oblastima lokalnih i regionalnih samouprava.

Srbija je ratifikovala Evropsku povelju o lokalnoj samoupravi 2007. godine. Juna 2018. Srbija je ratifikovala Dopunski protokol uz Povelju o pravu učešća u poslovima lokalnih vlasti.

Povezani članci

Čović: Zajedno sa Srbijom na putu ka EU

EWB

Počeo samit EU: teme odnos sa SAD, Skripalj, Bregzit, Zapadni Balkan

EWB

Kuburović: Pismo Evropskoj komisiji sledeće nedelje

EWB